Felicitaties en een cheque voor Olympia
Felicitaties en een cheque voor Olympia Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Postduivenvereniging Olympia Zuidland viert 50-jarig bestaan

Actueel 1.145 keer gelezen

Zuidland – Met een receptie en gezellig samenzijn werd vanmiddag door leden en oud-leden het 50-jarig bestaan van postduivenvereniging Olympia gevierd. Wethouder Léon Soeterboek feliciteerde de club en overhandigde aan voorzitter René Wijntjes een cheque van 500 euro.

PV Olympia werd in november 1969 opgericht door Bertus Kraaijenbrink en Barend de Geus. Om op zaterdag te kunnen gaan coursen werd aansluiting gezocht bij de afdeling West. Begonnen werd met slechts vier leden, maar in de loop der jaren is dit uitgegroeid tot 35 leden. Het duivenmelken zit bij sommige leden van Olympia al generaties in de familie, maar ook enkele jongeren en een heel aantal vrouwen zijn lid.

De naam Olympia werd bedacht door Leen de Geus. Het inkorven van de duiven, in korven zetten om ze te vervoeren naar de plek waar ze worden losgelaten voor wedstrijden, gebeurde in die tijd in de garage van Barend de Geus en later in een schuur aan de Stationsweg. Tegenwoordig heeft de duivenvereniging een eigen onderkomen aan de Julianastraat in Zuidland.

In het wedstrijdseizoen (april t/m september) komen de leden twee avonden per week bij elkaar voor de inkorving van de duiven, waarna deze richting België, Frankrijk of verder (Spanje) vervoerd worden om daar te worden losgelaten voor de wedstrijd. De duiven vliegen in verschillende afstanden (disciplines), zoals Vitesse (tot 300 km.), Midfond (tot 700 km.), Dagfond (tot 700 km.) en Grotefond (tot 1000 km.) De snelheid van een duif varieert, afhankelijk van windrichting en weersgesteldheid, van 60 tot 130 km. per uur. De vliegsnelheid, die bepalend is voor het klassement, wordt berekend aan de hand van vertrektijd, aankomsttijd en vliegafstand. De duiven worden ingedeeld in leeftijdsklassen (jonge duiven, jaarlingen en oude duiven).

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant