Cornelis de Wit en zijn familie, Matthijs Maris, naar Martinus Lengele, naar Pieter van Anraedt, 1849 - 1917
Cornelis de Wit en zijn familie, Matthijs Maris, naar Martinus Lengele, naar Pieter van Anraedt, 1849 - 1917 Foto: PR

Maand van de geschiedenis; ZIJ & HIJ

Actueel 581 keer gelezen

De tentoonstelling 'Cornelis de Witt, ruwaard van Putten; Geervliet in de Gouden Eeuw' in het Museum Stadhuis Geervliet heeft over belangstelling niet te klagen gehad. De 1000ste bezoeker zal zeker zeer binnenkort worden verwelkomd.

Felix van Hoorn

Omdat oktober zoals ieder jaar de 'Maand van de geschiedenis' is, wil de Stichting Oud Geervliet in deze maand aan diegenen die de eerste kans gemist hebben alsnog gelegenheid bieden de tentoonstelling te bezoeken. Op de zondagen 6, 13, 20 en 27 oktober zal het museum geopend zijn van 13.00 tot 17.00 uur

Het thema van de Maand van de geschiedenis is dit jaar 'ZIJ & HIJ'. Naar een 'ZIJ & HIJ' die in de Geervlietse geschiedenis een rol speelden hoefde het bestuur niet lang te zoeken. Hun Ruwaardinne en Ruwaard, Maria van Berckel en Cornelis de Witt zijn een wel zeer voor de hand liggende keuze.

ZIJ
Maria van Berckel werd in 1632 geboren in Rotterdam. Zij was een dochter van Johan van Berckel en Elisabeth Prins. De Van Berckels waren al sinds generaties lakenfabrikanten en –handelaars. Het gezin Van Berckel woonde in Rotterdam aan de Oppert, vlak bij het bedrijf, en later in de Hoogstraat. Vader Johan was lid van de Vroedschap van Rotterdam. Maria verloor haar moeder toen zij zes jaar was. In 1644 kreeg vader Johan, inmiddels hertrouwd, een hoge post in dienst van de Staten. Hij werd ontvanger-generaal van Holland en West-Vriesland. Er volgde dus een verhuizing naar Den Haag, waar men in de hoogste kringen ging verkeren. Een hele verandering voor de 12-jarige Maria. Meisjes van stand kregen uiteraard een goede opleiding, meestal door huisleraren. Naast talenkennis en algemene ontwikkeling behoorden etiquette en bedrevenheid in de danskunst zeker ook thuis in die lessen. Mogelijk speelde zij ook op het spinet, een vaardigheid die noodzakelijk werd geacht voor dames in de 'betere kringen'. Als Maria 18 jaar is kan zij zich qua houding en conversatie in elk gezelschap bewegen. Met het vinden van een geschikte echtgenoot kun je dan maar beter niet te lang wachten. In die keuze speelden in die kringen de ouders een grote rol. Maar je kunt het natuurlijk altijd zo arrangeren dat het een spontane ontmoeting is. Soms moet het toeval een beetje geholpen worden.

HIJ
Cornelis de Witt werd in 1623 in Dordrecht geboren. Hij was een zoon van Jacob de Witt en Anna van den Corput. De familie De Witt was rijk geworden in de houthandel en vader Jacob kon het zich veroorloven volledig op te gaan in de plaatselijke en landelijke politiek. Met twee zussen (Johanna en Maria) in leeftijd boven zich zal Cornelis vooral hebben opgetrokken met zijn twee jaar jongere broer Johan. Zoals in hun kringen gebruikelijk kregen ze eerst huisonderwijs. Daarna bezochten zij de Latijnse school, waar jongens vanaf hun negende jaar werden voorbereid op een studie aan de universiteit. De broers gingen in Leiden rechten studeren. In 1644 vergezelden ze hun vader op een diplomatieke reis naar Denemarken en Zweden. Het jaar daarna maakten ze een rondreis door Europa om hun horizon te verruimen en kennis te maken met de bronnen van cultuur. In 1645 promoveerden de broers in het Franse Angers tot doctor in de rechten. Daarna steeg de ster van Johan snel. Cornelis legde in 1647 de eed als advocaat af voor het Hof van Holland en vestigde zich in Dordrecht, waar hij een jaar later tot schepen werd verkozen.

Zij in Den Haag en hij in Dordrecht. Het is niet bekend hoe de ontmoeting tot stand kwam. Cornelis zal op menige receptie in Den Haag zijn verschenen en men was er bepaald niet wars van bals en dergelijke feestelijkheden. Rijke families hadden een eigen coterie. Hoeveel arrangement er aan te pas kwam is onbekend, maar Maria Cornelis werden het eens. Zij & Hij werden een paar.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant