Afbeelding

Brugklassers ploggen hun nieuwe school zwerfvuilvrij

Actueel 401 keer gelezen

Spijkenisse - Als onderdeel van de introductieweek voor nieuwe leerlingen stond bij het Pentacollege De Oude Maas en Scala Rietvelden in het kader van High Five deze week onder andere een clinic Plogging op het programma.

Fanatiek Plogging is een combinatie van hardlopen en zwerfvuil rapen. De clinic zette flink zoden aan de dijk. De meerderheid van deze 12- en 13-jarigen laat namelijk - af en toe - bewust of per ongeluk wel eens afval in de natuur achter. De redenen: "geen prullenbak in de buurt", "geen zin om te bewaren" of "gewoon te lui". Een aantal leerlingen stond in eerste instantie dan ook wat huiverig tegenover de clinic. "Je gaat toch geen afval van anderen oprapen", was dan de reactie. Eenmaal aan de gang, bleek het tegendeel. In teams van drie of vier werkten ze samen om de opdracht 'Welk team raapt het meeste zwerfvuil?' te voltooien. Het fanatisme dat boven kwam, was soms niet te stuiten.

Eye-opener
Op een zwerfbingokaart hielden de brugklassers bij hoeveel en welk zwerfafval ze vonden. Plastic zakjes, blikjes en plastic flesjes bleken de meest gevonden ploggies. Sommige teams schrokken van de hoeveelheid. Dat ze aan het eind van de clinic hoorden dat deze voorwerpen na respectievelijk ±15, ±50 en ±100 jaar afgebroken worden, was helemaal een eye-opener. "Ik denk niet dat ik ooit nog iets op straat gooi. Ik bewaar het dan wel even."

Dikke 10
In totaal volgden meer dan 200 leerlingen de plogging-clinic. Bij elkaar raapten alle teams 10 volle vuilniszakken zwerfvuil op in de directe omgeving van hun nieuwe school. Een mooi begin van een fantastische schooltijd: de eerste dikke 10 is binnen.

Als school interesse in een Plogging-clinic? Neem contact op via plogging.nu of kijk op actiefinnissewaard.nl bij het onderdeel 'scholen'. Er is voor een aantal lessen subsidie beschikbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant