Henk van der Waag was het stralend middelpunt.
Henk van der Waag was het stralend middelpunt. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

‘Beroeps’ genealoog Henk van der Waag ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Actueel 652 keer gelezen

Hekelingen – Vanmiddag reikte burgemeester Foort van Oosten een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Henk van der Waag. Deze heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor de genealogische vereniging 'Ons Voorgeslacht' en daarnaast met zijn vrijwilligerswerk vele historici en genealogen geholpen.

De in Rotterdam geboren maar in Spijkenisse wonende Van der Waag, heeft van 1952 tot 1996 diverse bestuursfuncties vervuld voor de Hollandse Vereniging voor Genealogie 'Ons Voorgeslacht', waar hij al sinds de oprichting in 1946 lid van is. Daarnaast was hij ook redacteur van het maandblad van de vereniging. Hij was dan ook een bekwame redacteur en deskundig genealoog. Henk van der Waag verzorgde tal van genealogische publicaties en bronbewerkingen op het gebied van historie en genealogie. Onderzoekers in het heden en verleden hebben hier tot op de dag van vandaag veel gebruik van gemaakt. Gedurende 46 jaar heeft hij hier ongeveer vijftien uur per week aan besteed.

Van 1998 tot 2018 is de heer Van der Waag vrijwilliger bij het gemeentearchief van Schiedam geweest. Hij heeft er als vrijwilliger zelfstandig voor gezorgd dat de toegang, waardoor men oude archiefstukken van Schiedam kan raadplegen, sterk vergemakkelijkt is. Gedurende diverse perioden deed hij dit ook voor de archieven van Rotterdam, Leiden en Brielle. Hiervan zijn er nu ongeveer 150 digitaal beschikbaar via www.hogenda.nl. Naar schatting betreft het meer dan honderd bewerkingen, teveel om op te noemen. Ze hebben betrekking op verschillende streken in Zuid-Holland, zoals Brielle, Schiedam en het Rijnland. Zijn meesterwerk heeft betrekking op de stad Leiden. Van de Weeskamer, een instantie die opkwam voor de belangen van minderjarigen, heeft Henk van der Waag een bepaalde serie de zogenaamde Grote Bewijzen 1443-1607 getranscribeerd. Die zijn niet alleen van genealogische, maar ook van grote historische waarde. Andere onderzoekers kunnen die nu gebruiken voor hun onderzoek.

Daarnaast heeft de heer Van der Waag samen met de heer Van der Tuijn (inmiddels overleden) een boek geschreven waarin vele vooraanstaande Schiedamse geslachten met elkaar in verband worden gebracht. Te weten: Hollandse Parentelen vóór 1650, deel 1, Parenteel van Jacob Arentsz., smid te Schiedam (Alblasserdam 2017, 292 pagina's).

De Koninklijke Onderscheiding, Lid in de orde van Oranje Nassau, kwam voor dhr. Van der Waag als een volkomen verrassing. Voorafgaande aan de uitreiking had hij zojuist in het Dorpshuis in Hekelingen, waar de uitreiking plaatsvond, een bijeenkomst en diverse lezingen van de genealogische vereniging bijgewoond. Pas toen aan het einde van de middag de twee zonen, schoondochters en kleinkinderen vergezeld van de burgemeester de zaal binnenstapten, werd duidelijk dat dit wel een heel speciale middag was. Te midden van zijn familie straalde de inmiddels 89-jarige meneer Van der Waag toen de onderscheiding werd opgespeld. Hij heeft helaas in verband met zijn ziekte moeten stoppen met zijn werkzaamheden voor de vereniging. Beroepsmatig was hij notarisklerk.

De Hollandse Vereniging voor Geanealogie 'Ons Voorgeslacht' heeft zo'n 1300 leden en bestrijkt het gebied Noord- en Zuid Holland, zuidwest Utrecht, Betuwe en Bommelerwaard, het Land van Heusden en Altena, noordwest Braband en Zeeland. Meer informatie is te vinden op www.onsvoorgeslacht.nl Ook heeft de vereniging Hogenda.nl opgezet. Deze databank is inmiddels een van de grootste in zijn soort en bestaat uit een openbaar en besloten gedeelte.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant