De expositie in Museum Sophiahof is tot volgend jaar mei te bekijken.
De expositie in Museum Sophiahof is tot volgend jaar mei te bekijken. Foto: Museum Sophiahof
75 jaar vrijheid

Expositie 'Vechten voor Vrijheid'

Actueel 386 keer gelezen

5 augustus 1945: De Tweede Wereldoorlog is ook in Azië ten einde. Japan geeft zich over en trekt zich terug als bezetter van de kolonie Nederlands-Indië.
17 augustus 1945: Indonesische nationalisten roepen de Republik Indonesia uit en daarmee hun onafhankelijkheid van Nederland.

Twee bijzondere dagen waarop mensen vrijheid winnen. Velen willen de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan levend houden. Dat gebeurt o.a. via het Indisch Herinneringscentrum (IHC), één van de vijf nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog, met de focus op voormalig Nederlands-Indië.

Museum Sophiahof
Het IHC is één van de Indische en Molukse organisaties die deel uitmaken van de Collectieve Erkenning. De andere organisaties zijn het Moluks Historisch Museum, Stichting Pelita, Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 en het Indisch Platform. Deze organisaties werken samen in Museum Sophiahof (Sophialaan 10, Den Haag), waar sinds juni dit jaar kennis, expertise en erfgoed van Nederlands-Indië en de migratiegeschiedenis en cultuur van de gemeenschappen met roots in Indië en Indonesië te ontdekken en te ervaren zijn: Van de geschiedenis van de voormalige kolonie tot aan de betekenis van kolonisatie, oorlog en migratie in het Nederland van nu.

Openingstentoonstelling
Op 28 juni 2019 opende Museum Sophiahof met de tentoonstelling 'Vechten voor Vrijheid', over verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Wie zich verdiept in het verzet in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een veelstemmig verhaal tegen. Een veel rijker verhaal dan dat er doorgaans over wordt verteld.

Expositie: Vechten voor Vrijheid. De vele gezichten van verzet
Diverse bevolkingsgroepen komen in verzet: tegen de Japanse bezetter, tegen de Nederlandse kolonisator of tegen allebei. Ook kiezen mensen voor samenwerking met het Japanse militaire bestuur of hun politieke tegenstanders, met als doel een onafhankelijk Indonesië.
Bezetting, verzet en vrijheid betekenen voor iedereen iets anders. Wat je over hebt voor jouw vrijheid, bepalen je omstandigheden en idealen. De keuze om in actie te komen, is persoonlijk.En: niet iedereen kiest bewust voor verzet. Soms dwingt de situatie daartoe. Hoe? Dat ziet, leest en hoort u in deze expositie.

De verhalen staan centraal
De tentoonstelling vertelt de verhalen van verzetsstrijders en van de gewone man of vrouw die grote of kleine daden van verzet pleegde. Ook staan verhalen van nazaten centraal: wat betekenen de verhalen voor hen? Zo worden de verschillende kanten van verzet belicht. De expositie is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum, met bijdragen van onder andere Pelita met een speciale website over het Indische verzet: https://kaartvanindischverzet.nl/ . 'Vechten voor Vrijheid' is nog tot en met maart 2020 te zien, om dan plaats te maken voor een tentoonstelling over 'Van Indië tot Nu' waarin de geschiedenis tot de huidige periode wordt belicht.

Kennis en educatie
Wie op zoek is naar informatie over het koloniale verleden, de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende dekolonisatie en migratie, of meer wil weten over de cultuur van de gemeenschappen met een oorsprong in Nederland-Indië dan in het kenniscentrum en de bibliotheek terecht. Ook worden er diverse publiekprogramma's samengesteld en kan het onderwijs bij het Sophiahof terecht voor informatie over bijvoorbeeld gedeeld verleden en identiteit.

Openingstijden
Dinsdag tot en met zondag 11.00-17.00 uur. Feestdagen: gesloten op Nieuwjaarsdag, 1e Paasdag, Koningsdag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag; open op Goede Vrijdag, 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag, 2e Kerstdag, Oudjaar.

Met dank aan Museum Sophiahof.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant