KRANT ONLINE

KRANT ONLINE

  • Alles
  • (11)
    Evenement

Rondleiding militair erfgoed Hellevoetsluis

zondag 4 oktober 13:30 uur

Foto: PR

Hellevoetsluis - Op zondag 4 oktober organiseert Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis haar vijfde serie rondleidingen van dit jaar over het rijk aanwezige militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis.

In het kader van de bestrijding van het Corona virus heeft men al eerder rondleidingen met specifieke maatregelen georganiseerd. De stichting heeft hiervoor een protocol opgesteld. Het protocol is succesvol uitgevoerd tijdens de eerdere rondleidingen. Men gaat dus op dezelfde voet verder met deze reeks aan rondleidingen.

Het protocol is te raadplegen op de site: www.fronttaal.info.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog

Om 13:30 uur start de rondleiding “Sporen van de Tweede Wereldoorlog”. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De laatste oorlog ligt al 75 achter ons, maar sporen van de impact van deze Wereld Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting zijn achtergebleven.

Tijdens de wandeling loopt u met een gids door de vesting waarbij onder meer de FlAk bedding bezocht zal worden. Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut.

Ook zal worden stilgestaan bij de voor de Nazi’s belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maas Flottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd de konvooivaart op Antwerpen aangevallen nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot Antwerpen had opgeleverd aan de geallieerden.

Kustbatterij

Deze rondleiding organiseert men al de langere tijd, maar blijft nog altijd boeien, er is immers heel veel te zien. Overigens is dit wel de laatste rondleiding over de kustbatterij van dit jaar.

Om 13:00 uur en om 14:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis. De rondleiding om 13:00 uur was al eerder volgeboekt. De extra rondleiding om 14:00 uur is ook al volgeboekt. Wel kunt u nog aangeven op een wachtlijst te willen. Men informeert u dan als er plaatsen vrij komen.

De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem behandelt het tijdsbeeld van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.

Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vesting haven. Hoe oud dit kanon is en hoe het werkte, gaat u horen tijdens deze wandeling met gids. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 gereconstrueerd en teruggeplaatst op zijn originele plek.

Ook ondergronds is er het nodige te zien, daarvoor staat een bezoek aan de caponnière gepland. Vanuit dit object werd de kustbatterij beschermd en de mijnen in het Haringvliet bediend.

Kosten en aanmelden

De kosten voor de rondleidingen bedragen elk € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft.

Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur.

Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info, navigeert u dan naar “Bezoekersinformatie” en vervolgens naar “activiteiten”.

Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.


deel deze activiteit