KRANT ONLINE

KRANT ONLINE

  • Alles
  • (9)
    Evenement

Stemmen in Spijkenisse

zaterdag 12 september 10:30 uur

Tijdens Open Monumentendag organiseert Stichting Cultuur In Nissewaard het festival Stemmen in Nissewaard. Tijdens dit evenement staat de menselijke stem centraal in muziektheater, voordracht en een kindervoorstelling.

In maar liefst zes monumentale locaties in Nissewaard worden activiteiten georganiseerd, waarbij de door de landelijke overheid en het RIVM vastgestelde corona-maatregelen worden gevolgd.

‘KUNSTHELDEN’

10.30 uur: Kinderprogramma (6-8 jaar) in de Boekenberg Spijkenisse (25 pers.)

Een muzikale zoektocht naar creativiteit, inspiratie en doorzettingsvermogen. In de voorstelling Kunsthelden! gaan twee kunstenaars op zoek naar nieuwe inspiratie. Ze komen in contact met het boek Kunsthelden dat ze vertelt over de creatiefste Nederlandse kunstenaars van de middeleeuwen tot nu. Door deze kunsthelden te bestuderen, komen ze stapje voor stapje verder in hun zoektocht naar hun eigen creativiteit. In deze interactieve voorstelling komen de ‘kunstuitvindingen’ van vijf Nederlandse kunstenaars aan bod.

De theatermakers duiken, samen met de toeschouwers, in het creatieve maakproces van onder meer Frans Hals, Judith Leyster, George Breitner en Piet Mondriaan. Door goed naar deze grote meesters te kijken, ontdekken ze dat je vooral ook doorzettingsvermogen nodig hebt om een groot kunstenaar te worden.

Terras, 4e etage van De Boekenberg. Entree € 3,50 voor leden en niet-leden. Kaartjes te verkrijgen via www.bibliotheekdeboekenberg.nl

Fietsroute Stemmen In Nissewaard

In samenwerking met Vereniging Historisch Spijkenisse. Optredens vocale kamermuziek, singer-songwriters, dichters en verhalenvertellers. Gratis toegankelijk.

MARJOLEIN MEIJERS ‘VAN BERINI TOT SOLEX’

10.30-11.15 uur: Simonshaven, Hervormde Kerk, Lageweg 1 (30 pers.)

Marjolein Meijers kent u nog als Annie van de Berini’s, met Jan Rot als An & Jan, solo met muzikanten in het programma ‘Solex’. Al die tijd werd haar muziek steevast onthaald op lovende kritieken. Hoog tijd voor een overzicht.

In ‘Van Berini tot Solex’ leidt Marjolein het publiek door haar muzikale leven, samen met de muzikanten Walter en Onno Kuipers. Het drietal brengt de allermooiste oude liedjes, maar ook gloednieuwe, afwisselend spetterend en ingetogen, vrolijk en stemmig, goed gearrangeerd en mooi van eenvoud. En zoals we van Marjolein gewend zijn, wordt alles gelardeerd met smeuïge verhalen, ontroerende achtergronden en een vette lach.

ENSEMBLE CORONA ‘LOUTER LIEVELINGEN’

12.00-12.45 uur: Abbenbroek, Hersteld Hervormde Kerk, Kerkplein 11 (35 pers.)

Ensemble Corona bestaat sinds 2001 en is gespecialiseerd in repertoire uit de late Middeleeuwen en Renaissance (eind 14e, 15e en 16e eeuw). Het ensemble instrumenteert periodegetrouwen dat zie je terug in een overwogen (historische) instrumentkeuze voor elk programma en in de omgang met de composities. Het ensemble bouwt concertprogramma’s rond cultuurhistorisch thema’s en vlecht ook andere relevante zaken in, zoals interessante of grappige briefteksten of poëzie. Voor Stemmen In Nissewaard zullen de musici een concert presenteren met een bloemlezing uit hun uitgebreide repertoire.

Ensemble Corona nam inmiddels een aantal CD’s op en voerde vele mooie programma’s uit, op podia in Nederland en daarbuiten en op oude-muziekfestivals in onder meer Amsterdam, Utrecht, Alden-Biezen, Parijs, Dubrovnik en Greenwich.

LIZZY V

13.00-14.00 uur: Heenvliet, De Hoecksack, Markt 9

Prijs lunch € 15,-. Reserveren via T 0181-661395.

Lizzy V (Lisanne Veenendaal) is een Nederlandse artiest en songwriter. Ze groeide op in Rozenburg en Rockanje. Op haar twaalfde startte ze met het schrijven van liedjes. Graag wilde ze meedoen aan het Junior Songfestival en in datzelfde jaar kwam ze in de selectie terecht. Vanaf dat moment wist ze dat muziek haar ding was en wilde ze niets liever dan een leven vol muziek. In 2015 won Lizzy haar eerste award als ‘Gigstarter Artiest van het Jaar’ bij het gelijknamige boekingsplatform. Vanaf dat punt stroomden de boekingen binnen en kon ze zich fulltime bezig gaan houden met muziek.

Niet veel later kwam ze Louis Henry Sarmiento tegen van Sonic Vista Studios Ibiza die werkt met artiesten als Lady GaGa, David Guetta en nog meer wereldsterren. Ze besloten samen te gaan werken en hij hielp Lizzy om haar output naar een hoger niveau te tillen. Met de releases ‘Faces’ en ‘Out of Time’ kregen ze aandacht van Headliner Magazine en airplay op 3FM bij Giel Beelen.

Haar nieuwste nummers zijn geschreven en opgenomen in Stockholm waar ze werkt met prestigieuze producers en songwriters Peter Kvint, Mattias Lindblom, Tania Doko en Marcus Lindberg. Lizzy zegt hierover: “De groei van mij als persoon is prachtig te horen in mijn muziek door de jaren heen. Ik ben onwijs trots om ondertussen met een A-team te mogen werken en mijn ontwikkeling nóg harder te zien groeien. Onwijs dankbaar ben ik voor alle steun waardoor ik op dit punt heb kunnen komen en mijn droom nu écht kan leven.”

DUO GIJSBERTSEN & GERRITSEN ’THE BIG CHARIOT’

14.30-15.15 uur: Geervliet, Onze Lieve Vrouwekerk, Kerkplein 7 (45 pers.)

Nederlandse muziekprijs winnaar Peter Gijsbertsen en gitarist Stefan Gerritsen hebben een bijzonder programma samengesteld met onder meer Engelse liedkunst. Smart en euforie wisselen elkaar af in liederen van Benjamin Britten en John Dowland. Verder hoort u veel Spaanse klanken in de canciones populares van Manuel de Falla én García Lorca, de tragisch omgekomen dichter die ook componist was. De Duitse liedkunst komt aan bod in de liederen van Franz Schubert en Hans Werner Henze.

Schubert speelde een beetje gitaar (zijn instrument is nu nog te bewonderen in het Schubert-museum in Wenen) en schreef ook enkele werken voor dit instrument. Ook zou hij soms zijn liederen eerst op gitaar in schetsvorm gemaakt hebben, alvorens hij ze voor piano uitwerkte. Of dit wensdenken is of de historische waarheid zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen. Feit is dat al tijdens het leven van Schubert zijn liederen werden uitgegeven in een alternatieve versie met gitaarbegeleiding, onder meer door zijn uitgever Anton Diabelli die tevens componist en gitarist was.

Benjamin Britten schreef twee cycli voor gitaar en tenor, opgedragen aan tenor Peter Pears en gitarist Julian Bream: zes van zijn Folksong bewerkingen en de briljante liederencyclus Songs from the Chinese. Daarnaast maakte Britten ook nog een mooie versie van The Song of the Earl of Essex, één van de luit-liederen van de door hem zo bewonderde Renaissance-componist John Dowland.

ELLEN DECKWITZ

16.00-16.45 uur: Spijkenisse, Galerie RAR, Noordeinde 7 (30 pers.)

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2019 verscheen de dichtbundel Hogere natuurkunde en dit jaar zal haar non-fictie boek Echokamer verschijnen.


deel deze activiteit