Carla Barra maakt werk dat geïnspireerd is door Aborigional Art.
Carla Barra maakt werk dat geïnspireerd is door Aborigional Art. Foto:

ZoBlits Ambachtenmarkt in Bernissesteyn

zaterdag 14 december 2019 10:30

Nissewaard – Cultureel platform ZoBlits organiseert op zaterdag 14 december in Bernissesteyn in Zuidland een Ambachtenmarkt. Op deze markt tonen meer dan 15 (amateur)ambachtslieden uit Nissewaard en omliggende regio hun specialistische vaardigheden en werk in velerlei disciplines.

Op de Ambachtenmarkt kan onder andere worden gekeken naar het werk van een gitaarbouwer, een glas-in-lood maker, aquarelleren en een leerlooier. Deze vakmensen geven demonstraties en vertellen over hun ambacht. Ook de kunst van het vilten, boekbinden, Aboriginal schilderen, Venetiaanse mozaïekmaskers maken, quilten, spinnen en instrument (klokken) maken wordt getoond. Enkele disciplines kunnen worden uitgeprobeerd. Kinderen kunnen meedoen aan mozaïeken bij een kraam van het Milieuhuis en wellicht een goede tip voor de komende kerstdagen is dat op de markt ook ambachtelijke cadeaus te koop zullen zijn.

Om niet afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden buiten, wordt de Ambachtenmarkt binnen in het atrium van Bernissesteyn gehouden; toegang via de hoofdingang van Bernissesteyn (Driesprong 1). De markt duurt van 10.30 tot 15.30 uur en is vrij toegankelijk voor iedereen en dus niet alleen bedoeld voor bewoners van het woonzorgcentrum. Tijdens de middag zullen er ook om 13.00 en 14.30 uur optredens van kinderkoor 'De Kleine Trompetter' zijn en zal stadsdichter Kevin Mack eigen werk voordragen.

Het kernteam van het eind vorig jaar gestarte cultureel platform ZoBlits, bestaande uit in kunst en cultuur geïnteresseerde Nissewaarders, wil graag inwoners uit de kernen en Spijkenisse interesseren voor en betrekken bij nieuwe culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld fotografie, dans, muziek, beeldende kunst en theater. In januari werd gestart met een fotowedstrijd, waarbij de opdracht was om met een foto en bijbehorend verhaal of gedicht een persoonlijke kijk te geven op het meest bijzondere plekje in Nissewaard. De winnende foto's waren via een reizende expositie te zien in alle kernen van de gemeente. In september werd een 48-uurs Theaterfestival in Theater de Stoep georganiseerd, waarbij teams in 48 uur een theaterstuk moesten bedenken, instuderen en uitvoeren. Ook wordt nagedacht over een muziekproject en een graffiti-wedstrijd in 2020.

Deze eerste projecten werden door het kernteam van ZoBlits bedacht en geïnitieerd . 'Maar we willen inwoners van alle leeftijden enthousiast maken om zelf nieuwe culturele activiteiten te bedenken en te organiseren', vertellen Mathilde van der Linden en Bernice Horstink van ZoBlits. Inwoners kunnen via www.zoblits.nl zelf een idee aandragen. Het platform brengt de bedenker van het idee in contact met anderen die willen helpen met het verder uitwerken en uitvoeren. Het Centrum voor de Kunsten en gemeente adviseren en ondersteunen waar mogelijk.