Vooral watervogels zijn het slachtoffer van botulisme. Foto: Dieren4U.
Vooral watervogels zijn het slachtoffer van botulisme. Foto: Dieren4U. Foto: Dieren4U

Botulisme in Nissewaard

De vrijwilligers van Dierenambulance Dieren4U hebben inmiddels de eerste slachtoffers uit het water gehaald waarbij botulisme is vastgesteld. Ook het Waterschap heeft botulisme geconstateerd en wel langs de Westersingel/Schiekampsingel.

Het Waterschap haalt dode dieren buiten de bebouwde kom weg om verspreiding te voorkomen. Binnen de bebouwde kom is dat de taak van de gemeente. Ziet u een dier in nood? Bel dan de meldkamer van Dieren4U via 085-0604567.

Bacterie
Botulisme is een ziekte die voornamelijk onder watervogels slachtoffers maakt. De oorzaak van de ziekte is een gif dat door een bacterie wordt gevormd. Het gif veroorzaakt in eerste instantie verlammingsverschijnselen bij de besmette vogels. Wat direct opvalt is dat de vogels niet meer kunnen vliegen of lopen. De watervogels bewegen zich voort over water- en modder vlaktes d.m.v. hun vleugels.

Stilstaand water
De botulisme ontstaat meestal in een eiwitrijk milieu d.w.z. dode vogels en vissen, vooral als deze in het water liggen en zuurstofarm water dat tussen de 15°C en 35°C ligt met name bij ondiepe, stilstaande wateren en plassen. Het Waterschap probeert indien mogelijk de sloten en singels door te spoelen met schoon water, maar dat is niet altijd mogelijk.

Honden
Honden besmetten zich vooral door het eten van vissen en watervogels, die aan botulisme overleden zijn. Ook door het drinken van besmet water kan een dier ziek worden.

Botulisme symptomen
De eerste verschijnselen worden meestal na een halve dag tot drie dagen zichtbaar. Het kan twee tot acht dagen duren tot de problemen maximaal zijn:

Misselijkheid
Overgeven en diarree
Moeheid
Algehele zwakte
Stijf lopen
Spierslapte, verlamming,
Problemen met poepen en plassen
Uitdroging
Moeite met ademen