Pedita lokt bezoekers naar ruïne Ravesteyn.
Pedita lokt bezoekers naar ruïne Ravesteyn. Foto: Madeleine de Haas

Help mee om Pedita terug te laten keren naar Heenvliet

Heenvliet - Bij de ingang van ruïne Ravesteyn stond de weelderige Pedita, een kunstwerk van de hand van Martien Hendriks, die ook verantwoordelijk is voor Bucephalus, het paard langs de Groene Kruisweg.

De bijna drie meter hoge en zes ton wegende Pedita is gemaakt uit Arduin hardsteen en is in een periode van 11 jaar met de hand uitgehakt.

'Mij stond een weelderig gevormde dame voor ogen die iets doet tussen een vreugdesprongetje en een danspasje, en die ondanks de massaliteit van vorm en materiaal toch iets lichtvoetigs heeft', vertelde de kunstenaar bij de plaatsing van het beeld vorig jaar.
In eerste instantie zou Pedita alleen tijdens de beeldentuin in Heenvliet staan, maar ze bleef iets langer staan. De Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de ruïne, wilde het beeld graag voor Heenvliet behouden, maar helaas vielen de kosten voor de renovatie van de ruïne en de nieuwe toegangsbrug hoger uit dan begroot. De spaarpot is leeg en Pedita moest Heenvliet verlaten. De gemeente gaf geen uitstel. Wilt u de Stichting helpen bij de aankoop van het beeld, maak dan uw bijdrage over op NL88RABO0360537480 t.n.v. de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt o.v.v. Pedita.