Gladiolus, foto iBulb
Gladiolus, foto iBulb Foto: iBulb

Gladiool: stoer, robuust en terug van weggeweest

De gladiool is helemaal terug van weggeweest. Deze stoere, robuuste bloem – met een verrassende inborst – verdient een plekje in de tuin. Je kunt er echt alle kanten mee op!

Kleurenpalet gladiool
Van zuiver wit tot mystiek paars. Van felgeel tot brandweerrood. Het kleurenpalet van de gladiool (Gladiolus) is verrassend groot. Jouw favoriete kleur zit er zeker bij! Welke kleur je ook kiest, door de opvallende, hoogopgaande groeiwijze is de gladiool een echte blikvanger in de tuin. Vooral de grootbloemige soorten hebben een stoere uitstraling. Zodra de bloemen kleur bekennen, komt hun krachtige persoonlijkheid naar voren.

Gladiool planten
De gladiool is een zomerbloeiende knol. Je plant de knollen in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Ze bloeien dan al in de zomer die erop volgt. De gladiool is ook prachtig in potten en bakken. Zet deze op je terras of op een plek in de border die wel wat kleur kan gebruiken. Bijzonder toch, dat uit een kleine knol zo'n imposante bloem kan groeien? Meer inspiratie en praktische tips over de gladiool vind je op bulb.com.

Gladiool in de pluktuin
Door de opvallende vorm en de rijke bloei is de gladiool heel geliefd als plukbloem. Ze zijn opvallend in grootse zomerboeketten – voor in huis of op de tuintafel. Als je royaal gladiolenknollen plant, dan kun je er in de zomer volop van plukken terwijl de border op kleur blijft. Een aparte plukborder creëren kan natuurlijk ook. Combineer de gladiool dan met andere knolgewassen, zoals dahlia's, in verschillende kleuren en vormen. Plukken maar!

Leuke weetjes over gladiool
• De gladiool (Gladiolus) staat symbool voor kracht, overwinning en trots. In de tuin is het ook een echte krachtpatser. Gladiolen hebben nauwelijks verzorging nodig (hooguit even water geven als het erg droog is). De gladiool redt zichzelf.

• Wist je dat er ook laagbloeiende gladiolen bestaan? Deze doen het perfect in potten of plantenbakken.

• Strooi de bloembollen nonchalant in de border en plant ze waar ze zijn neergevallen; daarmee versterk je de natuurlijke uitstraling van de bloemen.

• Er zijn klein-, middelgroot- en grootbloemige gladiolen. Staan de bloemen op de wind, kies dan de kleinere soorten.

• De Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus 'Murielae') is een attractie op zich. Deze bloeit met witte, stervormige bloemen met een mysterieus paars hart. De bloemen verspreiden een heerlijke geur.

• Heb je een strakke, onderhoudsvriendelijke tuin met veel lage bodembedekkers of vakken met één soort vaste planten? Dan kun je daar in het voorjaar gladiolenbollen tussen planten – strak in het gelid. In de zomer groeien de bloemen er bovenuit.

Gladiolus primulinus ´Mirella´, foto iBulb