Loco-burgemeester Soeterboek feliciteerde Cor en Lucia namens de gemeente.
Loco-burgemeester Soeterboek feliciteerde Cor en Lucia namens de gemeente. Foto: M. de Haas

'Jou krijg ik wel'

Spijkenisse - Cor Brock en Lucia Groenewegen leerden elkaar kennen tijdens de dansles bij Wuyster in Rotterdam.

'Een vriend vroeg me om met een meisje te dansen dat hem steeds vroeg maar waar hij geen zin in had', vertelt Cor. Het dansen ging het tweetal goed af; ze behaalden zelfs tweemaal goud en ook in de wedstrijdklasse wisten ze zich goed te handhaven. Toch was er geen sprake van een relatie, die kwam pas later.

Cor zat op korfbal in Rotterdam-Zuid. 'Ik speelde bij Eureka. De pater vond dat niet zo geslaagd omdat het geen katholieke vereniging was. Als ik nu zorgde voor een 12-tal dat zou hij een vereniging oprichten.' De pater mocht aan de bak want Cor kwam zelfs met twee 12-tallen aanzetten en zo ontstond Door Oefening Prestatie (DOP), een vereniging die al snel op hoog niveau speelde. Cor speelde in het eerste team en ging na afloop van een wedstrijd bij het tweede team kijken. 'Ik zat rustig op een rieten koffertje dat onder mijn kont weg werd geschopt.' De dader was Lucia en Cor's reactie was 'Jou krijg ik wel.' Niet veel later ging Cor kennismaken met de moeder van Lucia. Ook maakte Cor kennis met de zussen van Lucia die alle negen hun toekomstige zwager wel even op schoot wilden hebben. Na de gebruikelijke verlovingstijd, trouwde het stel op 30 juli 1958 in Rotterdam. 'We hebben twee jaar ingewoond bij mijn moeder', zegt Lucia .'Daarna verhuisden we naar Hoogvliet. We waren daar nog maar net weg toen de klap bij de Shell kwam. Van onze oude woning was niet veel meer over.'

Als 15-jarige fietste Cor van Rotterdam-Zuid naar Oud Beijerland waar hij de bietencampagne mee maakte. Ook werkte hij kort bij de PTT, maar stapte over naar de ICi in Rozenburg. Lucia werkte bij Ter Meulen en bij een automobielbedrijf in de Waalhaven. Na de geboorte van het eerste kind, werd zij huisvrouw. ICI regelde ook woonruimte in Spijkenisse-Sterrenkwartier. 'Toen we drie kinderen hadden, wilden we graag een vrijstaand huis', vertelt Lucia. In de wijk werden toen net eengezinswoningen gebouwd en de familie verhuisde naar de woning waar het echtpaar nog steeds woont. De tuin heeft al diverse keren een ander uiterlijk gekregen, maar zo als hij nu is blijft hij.

Naast tuinieren was ook paardrijden een hobby. Nadat hun dochter een paard kocht, en Cor en Lucia een ritje op hem hadden gemaakt waren ze verkocht. Twaalf jaar hebben ze een eigen paard gehad, Red Devil. Lucia reed binnen op hem en deed dressuur, Cor nam de buitenritten voor zijn rekening. 'Als Cor terugkwam op de manege, had ik de stal schoon', geeft Lucia aan, die het buiten rijden niet trok. Daarnaast hadden ze veel plezier met hun honden. 'We missen ze wel, maar kunnen nu wel af en toe een paar dagen weg.' Regelmatig gaan de drie zussen van Lucia, die alle drie weduwe zijn, mee. 'Reuze gezellig', aldus Cor.