Geef ongedierte geen kans

In en rondom het huis komen regelmatig ongewenste dieren voor. Met eenvoudige tips van Vereniging Eigen Huis houdt u hen op afstand.

Klustervlieg
De klustervlieg is een goudkleurige vlieg die met name in het voor- en najaar voor flink wat overlast kan zorgen. Vaak houden zij zich op in spouwmuren en onder dakpannen, en komen tijdens de eerste warme dagen door naden en kieren tevoorschijn. Dicht openingen in buitenmuren met fijnmazig horrengaas en plaats kleine roosters (bijenbekjes) in ventilatieopeningen in de muur. Kit open ruimtes tussen kozijn en muur (of andere naden en kieren) dicht. Kijk ook goed naar het dakbeschot aan de binnenkant. Plaats vliegenhorren.

Wespen
Wespen steken als ze in het nauw worden gedreven.Wespen zoeken zoetigheid. Houd de boel daarom goed schoon en sluit bijvoorbeeld de vuilbak met groente- en fruitafval goed af. Wespen helemaal voorkomen is onmogelijk. Bestrijden: maak een wespenval met wat cola of limonade en hang of zet deze ver van de tafel of ligstoel. Wespennesten kunt u zelf verwijderen, daarvoor zijn middelen te koop. Maar het is beter om dit door een professional te laten doen. Je moet namelijk precies weten waar je het gif toepast om effect te sorteren.

Vlooien
Vlooien komen vaak het huis binnen via huisdieren. Vlooienbeten verraden hun aanwezigheid.

Zilvervisjes
Zilvervisjes zitten in natte ruimtes zoals een badkamer, toilet en keuken.

Slakken
Strooi koffiedik rond de planten of leg fijngemalen schelpen, kiezeltjes of stukjes eierschaal in de tuin tussen de gewassen.