Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

BIB BV: voor brandveiligheid inspecties en nog veel meer!

Zakelijk 633 keer gelezen

Brielle/Vierpolders – Sinds begin april heeft BIB BV een nieuw onderkomen en wel op Seggelant-West nummer10. Het ingenieursbureau werkt onder meer aan hoogwaardige kennis op het gebied van externe veiligheid- en brandveiligheid.

De twee eigenaren, Theo Fransen en Jaap van der Steen, hebben in de afgelopen 20 jaar hun sporen verdiend op het gebied van vervoer gevaarlijke stoffen en brandveiligheid inspecties volgens NEN6059. Hierbij worden gebouwen geïnspecteerd op een vaste werkwijze om vervolgens de gebreken zichtbaar te maken. Bovendien verzorgen zij de vergunningverlening en opslag gevaarlijke stoffen voor een uiteenlopend klantenbestand in heel Nederland.

Veiligheidsbesef
Volgens Fransen en van der Steen is het veiligheidsbesef binnen industriële bedrijven nog altijd voor verbetering vatbaar. Het bureau gaat zich dan ook nadrukkelijker manifesteren op het gebied van ADR, vergunningverlening, brandveiligheid en industriële veiligheid. "Je moet er toch niet aan denken dat zich een groot ongeval voordoet op het bedrijf waar jij als directeur of manager verantwoordelijk voor bent.", aldus van der Steen "Externe veiligheid is echt een ingewikkeld werkveld", vult Fransen aan. "Dit komt omdat er veel veranderd is en omdat er veel verbanden zijn tussen de verschillende wetten, wat het complex en onoverzichtelijk maakt. Bij vragen aan het bevoegd gezag krijgt men alleen nog het antwoord dat men aan de wet dient te voldoen. BIB houdt het overzicht en onderzoekt welke benaderingswijze voor een bedrijf of project het beste kan zijn."

Werkvelden
BIB is actief in de werkvelden brandveiligheid, transport en opslag gevaarlijke stoffen, ruimtelijke ordening, vergunningverlening en industriële veiligheid. De werknemers van de BIB zetten zich in voor overheden en bedrijven in binnen- en buitenland. Fransen is binnen het bureau verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de afdeling brand en industriële veiligheid. Daar houdt hij zich onder meer bezig met het uitvoeren van NEN6059 brandveiligheid inspecties aan gebouwen, waarbij de gehele staat van het gebouw in kaart wordt gebracht op basis van gebreken. Daarnaast is hij druk bezig met het onder de aandacht brengen van een goed geïmplementeerde BowTie analyse, een waardevol hulpmiddel voor het inzichtelijk maken van risico's en verstevigen van bewustwording binnen de organisatie van hun klanten.

Uitdaging
"Primair dient de gemeentelijke overheid de burgers te beschermen tegen gevaar door voldoende afstand aan te houden naar risicovolle plaatsen", aldus van der Steen. "Anderzijds moet het in een dichtbevolkt land als Nederland mogelijk zijn om bedrijfsontwikkelingen en planontwikkelingen mogelijk te maken, waarbij gevaarlijke stoffen een invloed hebben. Hierbij speelt het aspect externe veiligheid een belangrijke rol." Zo zal dus binnen aanzienlijke tijd de veiligheidszone rondom tankstations verkleind worden, waardoor er nieuwe mogelijkheden ontstaan met leegstaande kantoorgebouwen. BIB is adviseur voor verschillende projectontwikkelaars en investeerders om samen met de architect en projectmanagers een leegstaand gebouw weer economisch vol te krijgen met huurders. De afgelopen decennia heeft BIB binnen het vakgebied Brandveiligheid opdrachten uitgevoerd voor gemeenten en overige overheden. Bovendien is BIB lid van ESCo netwerk Nederland, waarmee zij als regie bedrijf optreedt namens maatschappelijke vastgoedeigenaren en daarmee zorgt voor kostenverlaging, energiebesparing en verduurzaming. Van der Steen en Fransen geven aan dat er nog deze zomer een belangrijke bijeenkomst zal worden georganiseerd op Voorne Putten, waarbij gemeenten en andere belangstellenden geïnformeerd kunnen worden over ESCo. ESCo is in buurlanden al een algemeen geaccepteerde manier van vastgoed beheer, omdat het een bewezen manier is om vastgoed te verduurzamen en kosten te besparen. Ook in Nederland worden er steeds meer projecten op de ESCo manier uitgevoerd waarbij een regie bedrijf zoals BIB BV de touwtjes stevig in handen houdt. BIB BV heeft hiervoor de Europese ESCo/EPC gedragscode ondertekend.

Klantparticipatie
"Binnen BIB hebben we een systematiek opgezet waarmee we opdrachtgevers ook strategisch bijstaan", vertelt van der Steen. "Het 'Strategisch Advies' wordt door veel van onze opdrachtgevers ervaren als een verademing." Van der Steen legt uit dat in vroeger tijden het ontzorgen en samenwerking met de klanten centraal stond, maar dat het bureau zich nu vooral op 'klantparticipatie' richt: "Met deze strategie kijken we in eerste instantie naar het ondernemersplan en de visie van de klant. Daaraan gekoppeld onderzoeken we hoe het bedrijf ervoor staat. Dit doen wij door te inventariseren: Daarna gaan we met de klant in overleg hoe hij de toekomst ziet. Waar wil hij naar toe en hoe ziet hij zijn onderneming over twintig jaar? Op basis van deze informatie stippelen we gezamenlijk een routeplan uit. Indien er een BowTie analyse aan te pas komt, kunnen we kort en bondig de risico's en genomen barrières inzichtelijk maken. Hiermee treffen we op een strategische manier voorbereidingen in de vergunningen en aanpalende zaken die dienen te gebeuren." Jaap van der Steen is binnen BIB het interne kennis centrum van BIB en richt zich hoofdzakelijk op het uitvoeren van analyses, berekeningen en vergunningaanvragen. Bovendien is de logisticus Van der Steen specialist in vervoer en opslag gevaarlijke stoffen en tevens docent.

BIB Academy
BIB BV is in de regio ook de grootste opleider voor ADR veiligheidsadviseur. Verder geven ze cursussen Externe Veiligheid, PGS 14 & 15, Brandpreventie en workshops BowTie Analyse.

Contactgegevens:
Ingenieurs & Adviesbureau BIB BV
Seggelant-West 10
3237 MJ (Vierpolders) Brielle
T.: +31(0)88 0275200

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant