Afbeelding
Foto: stock

Wat zijn de financiële gevolgen van het nee van Nissewaard?

Politiek 508 keer gelezen

Vorige week is het collegevoorstel over de grenscorrectie Oudenhoorn door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen. Een van de belangrijkste argumenten daarvoor was het feit dat er geen sprake is van volledige budget neutraliteit en dat het niet wenselijk is om de bewoners van Nissewaard te belasten met hogere lokale heffingen of andere maatregelen, als gevolg van de grenscorrectie met Hellevoetsluis.

In de discussie is geen duidelijk beeld ontstaan over de hoogte van het eventueel aan de bewoners door te belasten lokale heffingen. Er zijn vermoedens uitgesproken. Nu er mogelijk geen compensatie van een bedrag van € 10,9 miljoen kan worden ontvangen, wordt de vraag actueel welke risico's de financiële positie van de gemeente Nissewaard loopt.

LOB vraagt zich af met welk bedrag c.q. percentage de lokale lasten hadden moeten stijgen na zeven jaar, de periode waarin de meerjarenbegroting sluitend gemaakt kon worden met het compensatiebedrag. De partij wil daar graag een antwoord op hebben en vraagt daarnaast aan het college om  twee scenario's uit te werken:
- De provincie zet de procedure nu zelf door, en besluit om een lager bedrag te compenseren aan Nissewaard; welke risico's zijn daaraan te verbinden, en met welke bedrag of percentage moeten de lokale lasten voor de bewoners stijgen
- De provincie zet de procedure nu zelf door, en besluit om geen compensatie te bieden aan Nissewaard; welke risico's zijn daaraan te verbinden en met welk bedrag of percentage moeten de lokale lasten voor de bewoners stijgen.

Ook wil LOB weten of de kansen op de realisatie van het Masterplan Nissewaard nu verspeeld zijn en zo ja, welke financiële risico's daaraan verbonden zijn en daardoor de lasten voor de inwoners moeten stijgen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant