Afbeelding

ONS over het nee tegen het voorstel tot grenscorrectie

Politiek 359 keer gelezen

ONS heeft deze week tegen het voorstel van het college gestemd om een grenscorrectie toe te passen en daarmee de overgang van de kern Oudenhoorn van de gemeente Nissewaard naar de gemeente Hellevoetsluis snel mogelijk te maken.
De fractie van ONS heeft hiervoor verschillende argumenten. Allereerst is vanaf het begin voor de ONS-fractie budgetneutraliteit een uitgangspunt geweest. Beter gezegd, het mag geen kosten met zich meebrengen. Het voorstel, waarover nu gestemd moest worden, was niet budgetneutraal. Het zorgt ervoor dat er na een paar jaar bezuinigd moet worden en dat de overige 84.000 inwoners van Nissewaard te maken krijgen met hogere lasten of een verschraling van de voorzieningen.
Zowel het college als de provincie, die zich intensief bemoeit met de grenscorrectie, hebben aangegeven dat dit voorstel niet budgetneutraal is.

In december 2015 heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad tegen een voorstel gestemd om de grenscorrectiegesprekken tussen de gemeenten Nissewaard en Hellevoetsluis voort te zetten, omdat de gemeenten te ver uit elkaar lagen en er van budgetneutraliteit geen sprake kon zijn. Sinds dat besluit was de grenscorrectie voor de gemeenteraad van Nissewaard geen gespreksonderwerp meer.

Totdat de gemeente Nissewaard door de provincie gevraagd is om weer aan de gesprekstafel plaats te nemen. Dit heeft in een zeer kort tijdsbestek geleid tot het voorstel dat deze week voorlag.

Om de budgetneutraliteit te bereiken heeft de gemeente Nissewaard een voorstel gedaan aan de provincie om de gemeente te helpen bij enkele problemen waar de gemeente als grote ex-groeikern mee kampt. Vraagstukken op sociaal-economisch gebied, woningdiversiteit en de grondexploitatie. Dit zogenaamde masterplan is de laatste weken onderdeel geworden van het besluit rondom de grenscorrectie. Was er vanuit de provincie eerst een duidelijk 'nee' te horen om hiermee akkoord te gaan, in de laatste week war er ineens een bepaalde opening. Ontwikkelingen die elkaar snel opvolgden tot op de dag van de raadsvergadering, waarbij mailtjes richting de raadsleden werden gestuurd. Echter werden de onderwerpen van het masterplan hierdoor niet concreter. De tweede reden voor ONS om tegen te stemmen is dan ook dat er hier onder tijdsdruk gestemd moet worden voor een onduidelijk plan. De fractie vraagt met haar tegenstem ook meer tijd om met concrete plannen te komen. De fractie ziet totaal niet het belang om over dit voor de gemeente Nissewaard belangrijke onderwerp een snelle, overhaaste beslissing te nemen. Waarom niet langer de tijd nemen. De fractie van ONS vindt dat de inwoners dit van de hen vertegenwoordigende bestuurders, of ze nu van de gemeente of van de provincie zijn, mogen verwachten.

Dat het voorstel nu is weggestemd, ziet de fractie van ONS niet als een overwinning. De fractie hoopt dat de provincie zijn verantwoordelijkheid neemt en samen met het college van Nissewaard tot duidelijke afspraken komt. Neem de tijdsdruk op dit onderwerp weg en zorg dat er een goed plan komt. Een plan wat de gehele raad kan steunen en er voor zorgt dat de inwoners van Oudenhoorn zich bij de gemeente Hellevoetsluis kunnen aansluiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant