Afbeelding
Foto: stock

Praatje pot

Column 471 keer gelezen

Gevoelig onderwerp. De kwestie: wel of geen genderneutraal toilet in (openbare) gebouwen?

Uitleg aan de lezer en mezelf; een genderneutraal toilet is een toilet voor zowel mannen, vrouwen als mensen die geen seksekeuze willen of kunnen maken. Er zijn ook transgenders die van afwisseling houden; de ene week is het Alex, de andere week Alexia. Dat dus.

Ik beschouw mijzelf als een moderne, sociale en meegaande nuchtere boer en heb begrip voor transgenders en hun problematiek. Het lijkt mij niet fijn het gevoel te hebben in een verkeerd lichaam geboren te zijn. En dat is dan een understatement. Vroeger moesten transgenders aan bepaalde medische eisen voldoen om 'man' of 'vrouw' in hun paspoort te mogen voeren, gelukkig is dat anno nu beter geregeld en hoeven ze zichzelf niet meer te laten 'verbouwen'. De erkenning voor transgenders groeit dus. Vind ik o.k. en mooi voor deze groep.

Mijn punt is echter dat ik vind dat het zo tolerante Nederland weer eens doorslaat. Waarom nou weer een groep apart zetten door een genderneutraal toilet te bedenken? We willen toch dat ze er 'gewoon' bij horen? Zoals we willen dat iedereen er bij hoort? Voor 'gewone' mensen maken we toch ook geen uitzondering? Transgenders zijn toch niet beperkt? Nee, laten we nu voor iedereen iets gaan bedenken. Kan je binnenkort ook naar het hermafrodiettoilet of dwergtoilet.

Bijkomend persoonlijk probleem; hoe leg ik het begrip 'genderneutraal toilet' uit aan mijn doortastende veel vragende kleuter? 'Lieverd, dit is een wc voor mensen net als wij, ze hebben alleen een eigen wc.' Ik kan u vertellen dat ik daarmee niet weg kom.

Transgenders worden op deze manier tot een bijzondere kermisattractie gemaakt. Hou dus op met die gekkigheid! Stop met die positieve pamperdiscriminatie en doe gewoon normaal. Maak geen onderscheid in een toilet, maar onderscheid je door een ander te accepteren zoals hij, zij of het is. In dat geval heb je niet zo'n genderneutraal toilet nodig.

Aan alle hetero's, homo's of transgenders: kies gewoon een toilet, doe waar je behoefte aan hebt en spoel het idee 'genderneutraal toilet' met één ferme druk op de knop rechtstreeks het riool in.

J.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant