Afbeelding
Foto: Arnaud Roelofsz
column

Onder de indruk

Column 600 keer gelezen

Ieder jaar op de dag voor Koningsdag ontvangen mensen die zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving een Koninklijke onderscheiding, ofwel een lintje. 

In Nissewaard hebben we de traditie om met iedereen die ooit een lintje heeft ontvangen samen met de nieuwe gedecoreerden, op de dag voor Koningsdag, bij elkaar te komen en alvast een toost uit te brengen op de verjaardag van de Koning. Voorheen nodigden we in Nissewaard iedereen uit op het stadhuis voor een lunch en tegenwoordig is dat op het partyschip MPS Marlina. Het is een gezellig samenzijn met iedereen die ooit een lintje ontving. En ik kan u zeggen dat het ontzettend leuk is om elk jaar met deze gedecoreerden bij elkaar te komen. Ik ben altijd enorm onder de indruk van al die werkzaamheden die mensen vrijwillig hebben gedaan of nog steeds doen. Ik vind echt dat vrijwilligers het fundament vormen van onze samenleving. Ik probeer met iedereen een praatje te houden en vind het geweldig om alle verhalen aan te horen.

Mensen die zich, zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid, inzetten voor de maatschappij kunnen in aanmerking komen voor een lintje. Aan het ontvangen van een lintje is geen leeftijdsgrens verbonden. Naast dat iemand ‘iets bijzonders’ gedaan moet hebben voor de samenleving, zijn er wel criteria waaraan voldaan moet worden. Iemand moet zich bijvoorbeeld minimaal vijftien jaar als vrijwilliger hebben ingezet voor de samenleving. Vervolgens moet die persoon door iemand anders voorgedragen worden. Deze kan digitaal een aanvraag indienen, waarin duidelijk vermeld staat waarom diegene een Koninklijke onderscheiding verdient. Daarna volgt een uitgebreide advies- en besluitprocedure waarbij ik als burgemeester een rol speel, de commissaris van de Koning en het Kapittel voor de Civiele Orden. Zij brengen een eindadvies uit aan de minister waarna een besluit over de voordracht wordt genomen. De koning zet vervolgens zijn handtekening en dan is de persoon benoemd in een ridderorde. Kent u iemand waarvan u denkt dat die in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding, draag deze persoon dan voor. Het is zo belangrijk om deze mensen te eren. Kijk daarvoor eens op lintjes.nl voor meer informatie.

Foort van Oosten
Burgemeester

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant