Meneer en mevrouw Hekhuis-Top zijn al 60 jaar een paar.
Meneer en mevrouw Hekhuis-Top zijn al 60 jaar een paar. Foto: Henk van Merriënboer

Schipperskinderen stapten samen in het huwelijksbootje

Actueel 270 keer gelezen

Spijkenisse - Vandaag feliciteerde burgemeester Mirjam Salet het diamanten bruidspaar Hekhuis-Top met hun 60-jarig huwelijk. Op 20 juli 1957 gaven deze schipperskinderen elkaar het jawoord op het stadhuis in Rotterdam. Het huwelijk werd bovendien ingezegend in de Martelaren-van-Gorcumkerk, beter bekend als de Stieltjeskerk aan het Stieltjesplein in Rotterdam.

Hoe het bruidspaar elkaar heeft leren kennen is wel bijzonder. Zowel meneer als mevrouw Hekhuis-Top zijn allebei schipperskinderen. Hij (83) werd geboren in het ziekenhuis in Vlissingen en zij (82) aan boord van het schip in Antwerpen. 'Ik heb heel mijn leven gevaren. Zoals gebruikelijk in die tijd moest ik ook in militaire dienst. Daar leerde ik Hans, de broer van mijn vrouw, kennen en raakte bevriend met hem. Om de drie weken kregen wij verlof en konden dan naar 'huis'. Dat kwam regelmatig niet goed uit, omdat het schip van de één of de ander niet in de buurt was. Dat losten we op door de ene keer bij de één en de andere keer bij de ander te slapen. Zo ontmoette ik de zus van Hans', vertelt meneer Hekhuis alsof het gisteren is gebeurd.

Geen liefde op het eerste gezicht
De interesse in elkaar was niet onmiddellijk voldoende om verkering te hebben. 'Eigenlijk zijn wij langzaam naar elkaar toe gegroeid. Het was zeker geen liefde op het eerste gezicht,' licht mevrouw Hekhuis-Top toe. Uiteindelijk verloofde het stel zich in 1955 waarna in 1957 de trouwerij plaats vond.

Heimwee
In het huwelijk werden twee zoons geboren. Jaap zag in 1958 het levenslicht en Jan in 1959. Zolang de kinderen aan boord waren was het allemaal dik in orde. 'Vanaf ongeveer hun zesde levensjaar gingen Jaap en Jan naar het internaat in Brielle. Dan zie je elkaar heel weinig. Zo ontstond bij zowel ons als bij de kinderen een enorme heimwee. Dit heeft ertoe geleid dat wij een huis 'aan de wal' namen, zodat we de kinderen vaker zagen,' aldus mevrouw Hekhuis-Top.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant