Afbeelding
Foto: René Bakker

Burgemeester krijgt koe Mirjam tijdens ‘L(o)eren bij de boer’

Algemeen 425 keer gelezen

Heenvliet - Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt vandaag in Nissewaard een 'L(o)eren bij de boer' evenement gehouden. Dit keer stellen Iris en Simon van Leeuwen aan de Drieëndijk 15 in Heenvliet hun melkveebedrijf open voor publiek. Het evenement maakt deel uit van de campagne 'MeiMaand, MilieuMaand' van de gemeente Nissewaard.

Vanmorgen verrichtte burgemeester Mirjam Salet de opening van de leuke, leerzame en gratis toegankelijke open dag, waarbij kan worden kennisgemaakt met het boerenbedrijf en het boeren bestaan. Boer en boerin bedankten de burgemeester voor haar komst en belangstelling, met een wel heel bijzonder cadeau. De burgemeester kreeg een koe!  De familie Van Leeuwen doet mee in het project 'Adopteer een koe' waarbij een koe op het bedrijf geadopteerd kan worden. Koe nr. 1699 die op dezelfde datum als de burgemeester jarig is en in 2012 geboren werd, heet voortaan Mirjam en ging met haar naamgenoot op de foto.

Iris en Simon van Leeuwen tonen met trots hun bedrijf. Er is vandaag van alles te beleven, zien en te doen. De boerderij  van de familie Van Leeuwen telt 120 melkkoeien en 60 kalveren (jong vee). De koeien lopen inmiddels buiten in de wei, maar aan het begin van de middag was te zien hoe zij in de stal werden gemolken. Op het erf van de boerderij is een streekproductenmarkt ingericht, met groenten en andere producten die veelal in Nissewaard of op Voorne-Putten zijn geproduceerd. Zo zijn onder andere speltbrood, hamburgers en wijn uit wijngaard De Vier Ambachten te koop en is er een imker met bijen. Sinds september vorig jaar staat bij de boerderij van de familie Van Leeuwen een melktap waaruit tegen betaling zelf verse (rauwe) melk kan worden getapt; flessen zijn ter plaatse verkrijgbaar.

Verder kan de (nep)koe worden gemolken, vertelt een veearts hoe een koe in elkaar zit, is er schapen scheren, wol spinnen, vilten en verven waarbij kinderen mogen helpen en kan een rondrit in de omgeving worden gemaakt met Belgische paarden en wagen. Manege Flicka verzorgd pony rijden en er zijn voorlichtingsstands van De Proefschuur  (Boeren en Tuinders Voorne en Putten) en agrarische natuurvereniging  Natuurlijk Voorne en Putten. Ook kan een kijkje worden genomen bij de paarden, schapen, lammetjes en biggetjes en is er leuke speurtocht voor de jeugd.

'L(o)eren bij de boer' duurt nog tot 16.00 uur vanmiddag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant