De knuffelzone is geopend.
De knuffelzone is geopend. Foto: René Bakker

CBS Het Anker heeft primeur eerste SOS Kus- en Knuffelzone

Algemeen 1.621 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmorgen vond op het schoolplein van CBS Het Anker de officiële opening plaats van de eerste SOS Kus- en Knuffelzone in Nederland.

Het idee hiervoor komt van de wereldwijde organisatie SOS Kinderdorpen. SOS ambassadeur Kim-Lian van der Meij kwam naar Het Anker om daar samen met de jongste leerlingen de Kus- en Knuffelzone te onthullen.

Wereldfamiliedag
Voor de onthulling was maandag 15 mei uitgekozen omdat op deze dag ook jaarlijks Wereldfamiliedag gevierd wordt. De dag werd zo'n 30 jaar geleden door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van families. Kinderopvang Mundo schonk de Kus- en Knuffelzone aan de school. 'Het moment dat je je kinderen ophaalt of afzet op school is een mooi moment om door middel van een knuffel liefde en warmte aan je kind te geven. Warmte en geborgenheid uit zich onder andere in knuffelen', aldus Monique Dungelmans van Mundo. 'Kinderen hebben liefde nodig om te kunnen groeien', vulde schooldirecteur Lies Maliepaard haar aan.

Knuffelen
Kim-Lian van der Meij, zelf moeder van drie kleine kinderen, ging vorig jaar op bezoek bij diverse projecten van SOS Kinderdorpen. Ook was ze op bezoek in een vluchtelingenkamp. 'Ik heb met eigen ogen gezien dat het niet vanzelfsprekend is dat kinderen met liefde en in geborgenheid opgroeien. Ik knuffel mijn kinderen graag en veel en heb ook hele warme herinneringen aan mij kindertijd en school.' De zangeres en presentatrice sprak voorafgaande aan de onthulling met de kleinsten over hun fijnste herinneringen en door wie zij graag geknuffeld worden.

SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilig thuis. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. SOS Kinderdorp International werd opgericht door de Oostenrijkse Hermann Gmeiner. Gmeiner was 5 jaar oud toen zijn moeder stierf. Hij ervoer toen hoe je wereld als kind instort als je een ouder verliest. Zijn 16-jarige zus Elsa nam vanaf dat moment de zorg over voor haar jongere broertjes en zusjes. Toen Gmeiner na de Tweede Wereldoorlog als jeugdwelzijnswerker geconfronteerd werd met de vele oorlogswezen en dakloze kinderen in Europa, besloot hij te helpen. Hij geloofde dat een veilig thuis, met een liefdevolle moeder en broertjes en zusjes, essentieel is voor de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling van een kind. Zeker voor een beschadigd kind. Na de opening van het eerste kinderdorp in het Oostenrijkse Imst in 1949, volgden wereldwijd vele andere kinderdorpen en programma's. Nu nog steeds, ruim 65 jaar later, ligt de focus van SOS Kinderdorpen op deze familiegerichte aanpak. De organisatie is in 134 landen actief. De Nederlandse tak van de organisatie werd opgericht in 1965.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant