Afbeelding

Appelmoes

Column 137 keer gelezen

Het kijken naar veel tv programma's maakt dik, niet doen dus.
Je kunt opzetten wat je wil, een discussieprogramma, een spel, een tv café of noem maar op, telkens komt er iemand met een aanrecht en kooktoestel in beeld die je gaat 'verwennen' met hapjes en andere zooi. Vooral termen als 'gezond, duurzaam, calorieën en lekker' spannen de kroon. Vaak zien de keukenprinsen en prinsessen kans om iets lekkers te verprutsen door toevoegingen die het onverteerbaar maken. Niks mis met stamppot boerenkool en een Hema worst, maar dat is te gewoon en dus moet er andere troep doorheen, daar ben je immers tv-kok voor toch? Slagroom met griesmeelpap, ik griezel er van, gatver! Gewone aardappelen zijn uit den boze, het moeten zoete zijn of zeldzame want dat zijn culinaire hoogstandjes. En dan het gebak, waarom moeten de randen worden voorzien van scheermesjes, zoals dat vermaledijde amandelschaafsel? Donder dat door het voer voor de 'geitenwollensokkenfreaken', die worden er vast warm van vanbinnen.
Weet je wat al die kookprogramma's bewerkstellingen? Je krijgt trek in iets, dus graai je in de kast naar iets ongezonds, een Mars of Snikker of je vergrijpt je aan een zak chips. Sommige koks proberen zelfs van spuitjes en broccoli nog iets te maken, het schijnt wel verteerbaar te zijn als je er aardbijen doorheen smijt en afmaakt met amandelspijs. Wat ik ook zo eng vind is dat ze door veel van het eten tomaten en komkommers gooien, smaakversterkers zeggen ze dan, ik noem het meer smaakverpesters want mijn opa, die boer was, vertelde altijd dat komkommers varkensvoer is. Voor mij mag een tv- programma best zonder die eetclubjes, laat me maar gewoon genieten van een programma zonder keuken. Flikker die veredelde spruitjes maar weg. Ik zit het liefst met deze krant voor mijn neus tv te kijken en een bord ijskoude appelmoes met heet gebakken aardappeltjes te kanen.

Reacties: jk@ hoogvliet.org

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant