Fotografie: René Bakker
Fotografie: René Bakker

Onderwijsdebat op De Ring van Putten

Actueel 664 keer gelezen

Op 15 maart mogen we naar de stembus voor de invulling van de Tweede Kamer. Hoe denken de diverse partijen over onderwijszaken?

De Ring van Putten organiseerde met het oog op de verkiezingen een debat waarbij diverse partijen vertegenwoordigd waren: D'66 (Paul van Meenen); PvdA (Ama Asante); VVD (Antoinette Laan), SGP (Roelof Bisschop), SP (Diederik Olders), CDA (Karin Zwinkels) en Groen Links (Lisa Westerveld). Onder leiding van Ferdinand Fransen gingen zij het debat aan met elkaar en reageerden ze op vragen van de leerlingen.

Leerlingen van 4 havo hadden verschillende stellingen bedacht waarop gereageerd kon worden. 'Bijles moet verplicht aangeboden worden en moet gratis zijn', 'Klassen mogen maximaal 25 leerlingen hebben' maar ook 'Er moet op een later moment een keuze gemaakt kunnen worden over vakkenpakket en studierichting.' Ook de rekentoets kwam kort ter sprake. De een wil dat Den Haag bepaalt hoe en wat, de ander wil dat het maatwerk wordt maar wat wordt dan weer verstaan onder maatwerk? De politici moesten kort reageren terwijl ze eigenlijk meer tijd nodig hadden om zaken uit te leggen, de scholieren wilden eigenlijk meer tijd om vragen te stellen. Want als je van mavo naar havo teruggezet wordt omdat je een probleem hebt met je talen, maar de andere vakken wel op havo niveau zou kunnen doen, waarom is dat dan niet mogelijk? Stapelen zoals de SGP voor ogen heeft, dus zonder al te veel problemen doorstromen van mavo naar havo is geen oplossing want dan loop je weer tegen je talen op.

De meeste leerlingen kunnen er nog een paar jaar over na denken maar voor de groep die dit jaar mag stemmen is het volgens Ama Asante belangrijk dat ze ook gaan stemmen want zo kunnen ze mee bepalen welke richting Nederland op gaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant