Afbeelding
Foto: Anita tempelman

Provinciaal eindbod Oudenhoorn valt bijna 1,5 miljoen lager uit

Actueel 651 keer gelezen

Nissewaard – De afwezigheid van twee raadsleden van D66 en CDA en de tegenstemmen van ONS, SP en ChristenUnie/SGP tijdens de raadsvergadering van 17 mei j.l. op het bod van de provincie voor de overgang van Oudenhoorn naar Hellevoetsluis, kost Nissewaard waarschijnlijk een kleine 1,5 miljoen euro.

De provincie stelde voor dat Hellevoetsluis 10,9 miljoen euro voor de eerstkomende zeven jaar ter compensatie voor het verlies aan inkomsten zou neerleggen, maar de meerderheid van de raad eiste meer en verwierp het aanbod. Volgens de tegenstemmende partijen was er meer tijd nodig om alles door te rekenen en vond men het niet aan de provincie om te besluiten over de overgang van Oudenhoorn naar Hellevoetsluis. Desondanks trekt de provincie Zuid-Holland nu de regie naar zich toe. De provincie wil de overgang voor 1 januari 2018 rond hebben en heeft de procedure hiervoor in gang gezet en de berekening opnieuw laten uitvoeren. Deze komt nu zowat 1,5 miljoen euro lager uit, blijkt uit het provinciaal eindaanbod dat vorige week maandag bekend is gemaakt. Het bedrag is gebaseerd op een afkooptermijn van 10 jaar

ONS wil oordeel rechter
ONS wil oordeel uitspraak van de rechter over de overgang van Oudenhoorn naar Hellevoetsluis. De partij wil laten toetsen of het rechtmatig is en of de gemeente gehouden is aan het bod van de provincie. ONS fractievoorzitter Jan van Dijk erkent dat dit risico was ingecalculeerd bij het besluit het eerdere bod af te wijzen en noemt het geen ramp als de rechter meegaat in het bod van de provincie. Hij stelt dat de 1,5 miljoen minder vergoeding kan worden 'uitgesmeerd' in de begroting van de komende 10 jaar.

Blufpoker
Nissewaard Lokaal vreesde al dat de gemeente Nissewaard uiteindelijk minder geld zou krijgen dan was uit onderhandeld. Volgens deze partij zijn de 85.000 inwoners van Nissewaard het slachtoffer geworden van 'blufpoker' van ONS. 'De arrogantie van ONS wordt afgestraft en opnieuw zijn de inwoners de dupe', zegt fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal op de website van de partij. 'Eerder zei ONS op haar website dat een grenscorrectie zou betekenen dat Nissewaard de komende jaren miljoenen euro's extra zou moeten bezuinigen. Nu daar nog eens bijna 1,5 miljoen euro bijkomt is dat ineens geen probleem meer. Dat is gewoon je eigen slechte keuzes proberen goed te praten.' Volgens Hottentot levert een gat van 1,5 miljoen grote problemen op voor de komende begrotingen, Hij hoopt op een goede uitleg van deze partijen aan de kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Op www.zuid-holland.nl vindt u door door te klikken naar besluiten en daarna naar gemeentelijke herindeling het herindelingsontwerp inclusief de deelberekeningen van het provinciaal eindbod.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant