Held Machiel Fijan (r) ontving de ondescheiding uit handen van burgemeester Salet en dhr.Fasseur van MRD.
Held Machiel Fijan (r) ontving de ondescheiding uit handen van burgemeester Salet en dhr.Fasseur van MRD. Foto: Aad van der Voorn

Spijkenisser held Machiel Fijan krijgt zilveren reddingsmedaille

Actueel 847 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmorgen kreeg Machiel Fijan op het stadhuis uit handen van burgemeester Mirjam Salet de zilveren medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt. De 39-jarige Fijan redde 11 januari de 85-jarige meneer Jan 't Hart toen deze met zijn aangepaste driewielerfiets vanaf de Molendijk in Spijkenisse in de sloot was terecht gekomen.

De rond 13.15 uur langsfietsende Machiel Fijan hoorde het hulpgeroep van meneer 't Hart die inmiddels volgens zijn eigen zeggen 'duizend doden gestorven' was. 'Mijn voeten zaten met klittenband vast aan de trappers. Met elke poging die ik deed om los te komen zakte ik verder in de sloot.' Machiel bedacht zich geen moment,  sommeerde een andere fietser op de dijk 112 te bellen, en sprong het water in om het hoofd van de onfortuinlijke drenkeling boven water te houden. Samen lagen ze een klein half uur in het koude water voordat de hulpdiensten arriveerden 'De nood in de stem van meneer 't Hart was hoog', vertelde de held tijdens de medaille uitreiking, waarbij natuurlijk ook meneer 't Hart en zijn familie aanwezig waren.

De telefoon van de andere passerende fietser bleek leeg, daarom belde Machiel vervolgens met zijn eigen telefoon in zijn inmiddels natte broekzak zelf alsnog 112. De uitgerukte brandweer had melding gekregen van 'persoon te water aan Molendijk Heenvliet' maar zag gelukkig rijdend over de Schenkelweg dat het om een ongeluk aan de Molendijk in Spijkenisse ging. De negen brandweerlieden die bij het ongeluk hulp verleenden waren eveneens bij de uitreiking aanwezig.

Meneer 't Hart werd onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht, maar doorstond het ongeluk wonderwel. 'Toen Fijan kwam viel de angst weg. Hij deed wat hij moest doen, het is een ware held!' aldus de bejaarde Spijkenisser. Ook de  bij de uitreiking aanwezige Paul Fasseur, secretaris van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, sprak zijn grote waardering uit. 'Blijf niet staan kijken, maar doe iets als iemand te water is geraakt', is de boodschap die de MRD uitdraagt. De bescheiden Machiel Fijan, die vergezeld werd door zijn vrouw, twee dochters en zoon, liet de lovende woorden en dankbetuigingen over zich heen komen. 'Ik heb er op dat moment helemaal niet over nagedacht en vond het heel gewoon om te helpen.' Naast de medaille en bloemen viel de held ook een luid applaus van alle aanwezigen ten deel. De zilveren medaille is de op één na hoogste onderscheiding van de MRD.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant