Ondanks de regen verliep het inhijsen van de roede voorspoedig.
Ondanks de regen verliep het inhijsen van de roede voorspoedig. Foto: Teun Kweekel

Restauraties molens Zuidland en Abbenbroek van start

Actueel 702 keer gelezen

Zuidland - Met het steken van een nieuwe 3 ton zware stalen buitenroede in molen De Arend in Zuidland is vanmorgen het startsein gegeven voor een omvangrijke restauratie aan zowel deze molen als molen De Hoop in Abbenbroek.

Beide molens zijn ondergebracht in de Stichting Molenbehoud Nissewaard, nadat de gemeente Nissewaard deze in 2015 voor een symbolisch bedrag had overgedaan aan de stichting. Leo Endendijk, directeur van de Hollandsche Molen, was bij het inhijsen van de roede aanwezig en assisteerde de kraanmachinist bij het laatste stukje van het precisie karwei. Hij feliciteerde het bestuur en de grote groep vrijwilligers van de stichting met de start van het project en hun tomeloze inzet.

Start van een mega klus
Na de overdracht bleken de molens in een veel slechtere staat dan eerst werd gedacht. Nadat in mei vorige jaar de gerestaureerde binnenroede werd teruggeplaatst, bleek bovendien al vrij snel dat de buitenroede in zodanige slechte staat verkeerde dat deze moest worden verwijderd en vervangen. Een fikse tegenvaller voor de stichting. Om de molens weer helemaal in goede staat terug te brengen is een bedrag nodig van € 600.000,00. Achter de schermen is de afgelopen twee jaar hard gewerkt om dit geld bij elkaar te krijgen. Inmiddels is 75% van de begroting middels subsidies, fondsen, donaties, toezeggingen etc. bij elkaar gebracht en de Stichting Molenbehoud heeft daarom besloten om aan de mega klus te beginnen.

Financiële injectie
Als eerste is dus de buitenroede aan de beurt, waarvoor de BankGiro Loterij in samenwerking met  de Hollandsche Molen een flinke financiële injectie van maar liefst € 25.000,00  heeft gedaan. Reden dus voor een klein feestje tijdens het inhijsen hiervan. 'Het geld is ook een blijk van waardering voor jullie doorzettingskracht en het werk dat jullie hebben verricht', aldus dhr. Endendijk van Hollandsche Molen. Molenmaker Van der Wal uit Alblasserdam zal de komende periode bezig zijn met het zoals dat in vaktermen heet 'ophekken' van de roede, zodat De Arend binnen afzienbare tijd weer vier wieken heeft.

De Arend en De Hoop
Daarnaast moeten er aan het draaiwerk in de molen en de ramen en deuren de nodige reparaties worden uitgevoerd, zal het metselwerk van de romp onderhanden worden genomen en is er een nieuwe fundering gepland. Uiteindelijk zal de molen weer in zijn originele kleuren worden geschilderd en is het de bedoeling dat De Arend na dit alles als nieuw uit de verf zal komen. Ook molen De Hoop in Abbenbroek wordt in dit hele plan meegenomen. Naast het metsel-, schilder- en houtwerk zal deze maalvaardig worden gemaakt voor consumptie, zodat er uiteindelijk gemalen kan worden voor bijvoorbeeld een bakker.

Windvangers
Naast genoemde sponsor zijn er ook donaties toegezegd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en werken ook de gemeente Nissewaard en de provincie Zuid-Holland hieraan mee. Belangrijk is bovendien de steun van de donateurs of 'de Windvangers' zoals deze door de stichting genoemd worden. 'Er zijn nu zo'n 165 Windvangers, maar de stichting hoopt dat dit er nog veel meer worden want het behoud van de molens voor de dorpskernen is van groot belang', aldus Tine Arkenbout van de Stichting Molenbehoud Nissewaard. Meer informatie op www.molensnissewaard.nl of mail naar info@molensnissewaard.nl. Alle molens op Voorne-Putten zijn aanstaande zaterdag tijdens de Open Molendag VPR van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant