De IJsvogel voer eenmalig door de Bernisse.
De IJsvogel voer eenmalig door de Bernisse. Foto: René Bakker

Plannen voor fluisterboot Bernisse gepresenteerd

Actueel 966 keer gelezen

Nissewaard – Vanmiddag vond op De Bernisse een vaartocht met fluisterboot de IJsvogel plaats. Speciaal voor deze gelegenheid was de boot die voor tochten op de Boezem in Spijkenisse gebruikt wordt, over de weg naar Zuidland getransporteerd om daarna aan te leggen bij de steiger nabij restaurant de Pannekoekenbakker aan de Stompaardsedijk in Simonshaven.

Een kleine groep enthousiaste mensen heeft naar aanleiding van een drietal bijeenkomsten, georganiseerd door TOP Voorne-Putten, het voortouw genomen om het varen van een fluisterboot op de Bernisse mogelijk te maken.

Businessplan
Er is een plan met bijbehorende begroting geschreven waaruit blijkt dat het initiatief haalbaar moet zijn. Volgens de initiatiefnemers biedt de fluisterboot een goede mogelijkheid om het mooie Bernissegebied op de kaart te zetten, onder de aandacht te brengen van de regionale bevolking en om toeristen en recreanten te trekken. Inmiddels is het volgens de bedenkers tijd om een volgende stap te nemen. Daarom werden namens TOP Voorne en Putten diverse ondernemers, lokale politici en andere belangstellenden uitgenodigd om vooraf, tijdens en na de eenmalige proefvaartocht kennis te nemen van de plannen en ook om ideeën aan te dragen voor de financiering hiervan.

Proefvaart met IJsvogel
Tijdens de vaart van de IJsvogel die bemand en bestuurd werd door vaste vrijwilligers van de fluisterboot, werd door Ruud Dekker, voormalig werkzaam bij het Waterschap, uitleg gegeven over het ontstaan en historie van de Bernisse en omliggend gebied en vertelde een natuurgids tevens over wat er zoal aan dieren en natuur te zien was. Tijdens de anderhalf uur durende tocht werd gevaren tot aan en gekeerd bij het Voedingskanaal dat achter Heenvliet ligt. Onderweg werd een heerlijk glaasje wijn geschonken door Fred Lorsheijd van Wijndomein de Vier Ambachten uit Zuidland.   

Start in 2018
Tijdens de presentatie bleek dat de initiatiefnemers inzetten op de aankoop van een 15 meter lange en drieënhalf meter brede overdekte elektrisch aangedreven boot  met capaciteit voor ongeveer 50 personen. De beoogde boot kost zo'n 200.000 euro. Het vermogen van de fluisterboot zal voldoende zijn om drie uur aaneengesloten te kunnen varen. De afneembare overkapping moet er voor zorgen dat in alle jaargetijden en elk weertype gevaren kan worden. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om ook aan te haken bij evenementen en andere toeristische activiteiten. Waarschijnlijk zal een stichting worden opgericht waarbij TOP Voorne en Putten, de gemeente Nissewaard en andere belanghebbenden bij betrokken zullen zijn. Streefdatum voor de start van het in de vaart gaan van de fluisterboot Bernisse is begin 2018. In 2019 hoopt men dan met dertig vaarweken en 135 gasten per week uit te groeien en daarna rendabel te kunnen varen.

Fondsenwerving
Komende uitdagingen zijn onder andere fondsenwerving voor de aanschaf van de boot, het binnenhalen van de nodige vergunningen en samenwerking met ondernemers en aantrekken van investeerders. Wethouder Hamerslag, die ook bij de proefvaart aanwezig was, was enthousiast over de plannen. Wie meer wil weten of ideeën heeft, kan bellen met Robert Broos: 06-53823883 of Fred Lorsheijd: 06-39020114.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant