Afbeelding

Advies over gewenste inhoud milieueffectrapport

Actueel 145 keer gelezen

De Commissie m.e.r. vindt de voorgestelde aanpak om de milieueffecten van kavels voor windenergie op zee bij de Hollandse Kust te onderzoeken helder. Effecten op de natuur, landschap en scheepvaartveiligheid krijgen hiermee voldoende aandacht. In het kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark op zee gerealiseerd mag worden.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. De bevoegd gezagen - in dit geval de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu - besluiten over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Het plan
Nederland heeft doelen geformuleerd voor windturbineparken op zee. In een zogenaamd kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark op zee gerealiseerd mag worden. Op basis van een tender wordt later bepaald welke partij de subsidie krijgt en het windpark mag realiseren. De milieugevolgen van de kavelbesluiten III en IV Hollandse Kust (zuid) worden nu onderzocht in een milieueffectrapport.

De ministers van Economische zaken en Infrastructuur en Milieu hebben de Commissie om advies gevraagd over de inhoud van het milieueffectrapport.

Het advies
De Commissie vindt de voorgestelde onderzoeksaanpak helder en relevant. Effecten op natuur, het landschap en de scheepvaartveiligheid krijgen hiermee voldoende aan-dacht. In het rapport worden ook de effecten van verschillende mitigerende maatregelen onderzocht, bijvoorbeeld de effecten van het beperken van het geluid bij het heien voor het onderwaterleven.

Het rapport zal ingaan op de locatiekeuze en de verkaveling van de locatie. De Com-missie adviseert daarbij te onderzoeken of door een andere indeling van de kavels de windturbines beter verdeeld kunnen worden, waardoor vanuit de kust een gelijkmatiger landschapsbeeld ontstaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant