De arbeidscoach begeleidt de cursist naar een baan.
De arbeidscoach begeleidt de cursist naar een baan. Foto: PR

VluchtelingenWerk zoekt arbeidscoaches voor statushouders in Spijkenisse

Actueel 429 keer gelezen

Spijkenisse - VluchtelingenWerk gaat statushouders in Spijkenisse voorbereiden op de arbeidsmarkt.

De eerste groep gaat in september van start. 'Wij zijn heel blij dat we dit nu ook in deze gemeente kunnen gaan doen. We zijn ervan overtuigd dat in deze groep statushouders geweldige arbeidskrachten zitten. Als ze goed worden begeleid. En precies dat gaan we nu gelukkig doen', aldus Jan Koeslag, teamleider van VluchtelingenWerk Nissewaard.

Trainingen
Deelnemers aan het traject gaan zich in trainingen bezighouden met thema's als: wat wil ik graag, wat kan ik goed en welk werk past bij mij én is realistisch? Tijdens de training maken ze een CV, oefenen ze sollicitatiegesprekken en krijgen ze goed inzicht in hun competenties en op de kansen op werk in de regio.

Arbeidscoaches
Tijdens het traject zijn de werkzoekenden gekoppeld aan arbeidscoaches. Anne Ubbels doet dat vrijwilligerswerk al wat langer. Onlangs begeleidde ze de Syrische graananalist Saleh Abdalghani (52) naar een passende baan. 'Het werk als arbeidscoach zet mij weer even met beide benen op de grond. Als ik mij verplaats in Saleh, hoe hij hier is gekomen met zijn gezin: ontworteld uit je dagelijks leven en je werk en nu in een land waar je de taal niet spreekt. Helemaal opnieuw moeten beginnen. Dat vind ik heel erg bewonderenswaardig. Ik vraag me wel eens af, hoe zou ik dat doen?' aldus Ubbels.

Doel
Met een paar uurtjes per week kan een arbeidscoach statushouders eindeloos veel perspectief geven, vertelt Ubbels. 'Het is niet alleen de impact van de baan. Iemand kan weer zelfstandig voor zijn gezin zorgen, is niet afhankelijk van de uitkering. Dit geeft een gevoel van trots en eigenwaarde. Een baan helpt mensen een weg te vinden in de maatschappij. Als je daar gewoon maar een beetje bij kunt helpen, dan is dat heel leuk om te doen!'
Word ook arbeidscoach
VluchtelingenWerk Spijkenisse is op zoek naar arbeidscoaches die hun netwerk en kennis beschikbaar stellen. Die samen met statushouders op zoek gaan naar potentiële werkgevers, die stimuleren, activeren en motiveren.
En moed in praten als het even niet gaat zoals gehoopt. Wie komt er helpen?

Belangstelling?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Koeslag, teamleider in Nissewaard, tel: 06-20003767 of stuur een e-mail naar jkoeslag@vluchtelingenwerk.nl Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant