De protestmars ging langs het kantoor van CZ, de huisartsenpost, ziekenhuis en eindigde bij het gemeentehuis.. Foto's: René Bakker/Madeleine de Haas
De protestmars ging langs het kantoor van CZ, de huisartsenpost, ziekenhuis en eindigde bij het gemeentehuis.. Foto's: René Bakker/Madeleine de Haas

Zorgverzekeraars laten mensen in de kou staan (+ VIDEO)

Actueel 107 keer gelezen

Spijkenisse - Zaterdag was een memorabele dag voor de zorgverleners in Spijkenisse. Zij kregen op niet misverstane wijze te horen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de acute spoedzorg op Voorne-Putten en Rozenburg.

Per 1 januari is er slechts één huisartsenpost (HAP) voor onze regio open en één spoedapotheek. Dat eerste zorgt voor lange wachttijden van soms wel anderhalf uur. Voor de deelnemers aan de protestmars is de maat vol. Er moet een tweede huisartsenpost komen. Namens de aanwezigen en de mensen die de petitie hebben ondertekend, hield Willem Heijdacker Sr. de heer Prins van de HAP voor dat die onjuiste informatie verstrekt had aan de bestuurders op Voorne-Putten waaruit zou blijken dat één HAP voldoende is voor de regio. 'U loopt weg voor uw verantwoordelijkheid', stelde Heijdacker, o.a. omdat de huisartsen op Voorne geen tweede HAP willen hebben. De burgers willen veiligheid, optimale zorg en geborgenheid en daarom wordt er 24/7 zorg geboden worden door het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC).

Overleg over 24/7 hulp
Zowel Prins als de vertegenwoordigers namens het SMC, de directie van CZ was niet bereid om het protest aan te horen, hebben aangegeven dat er overleg is tussen zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsenpost en andere betrokkenen om te kijken hoe de spoedeisende zorg de klok rond geboden kan worden. De heer Hesse, hoofd spoedeisende hulp van het SMC, gaf aan dat het huidige profiel van het ziekenhuis het maximaal haalbare is dat op dit moment mogelijk is. Ook binnen het SMC zou het liefst 24/7 hulp geboden worden, maar het geld is er niet. En daar komen de zorgverzekeraars om de hoek kijken. Heijdacker maakt een rekensom: een ambulance rit kost € 800,--, per jaar worden er alleen al 400 ritten gemaakt vanuit de HAP of het SMC met chronisch zieken die 48 uur ter observatie in een ziekenhuis opgenomen moeten worden. Kosten € 320.000,-- Daarnaast nog ruim 100 ritten met ouderen die een botbreuk hebben opgelopen en niet in het SMC behandeld kunnen worden (terwijl de orthopedisch chirurgen popelen om het werk zelf te doen). Onnodige ritten die gezamenlijk ruim vier ton kosten. Die kosten worden door de zorgverzekeraars zonder morren betaald. Terwijl voor drie ton het benodigde personeel aangesteld kan worden op de spoedeisende hulp van het SMC en patiënten en hun familie dus in hun eigen omgeving kunnen blijven. Ook zij kunnen dus kosten besparen. Daarbij komt dat ambulances nu ook te lang onderweg zijn, zeker met de diverse brugstoringen en daardoor de aanrijtijden niet halen met alle gevolgen van dien.

De emoties liepen af en toe hoog op tijdens het toespreken van de zorgverleners:

Petitie
Volgens de organisatie liepen er ruim 200 mensen mee in de protestmars. Duizend hebben de petitie ondertekend en die handtekeningen heeft Willem Heijdacker overhandigd aan burgemeester Salet en wethouder Van der Schaaf, als vertegenwoordigers van de colleges in alle vier de gemeenten op Voorne-Putten. De colleges doen er alles aan om de zorg en het ziekenhuis zo goed mogelijk te regelen, hield burgemeester Salet de deelnemers in een stromende regen voor. Echter ze hebben niet de macht en de mogelijkheden en zijn dus afhankelijk van Den Haag en de zorgverzekeraars. De ongerustheid van de burgers is echter luid en duidelijk overgekomen en het is een steun in de rug van de colleges om de zaken geregeld te krijgen. Ook voor de burgemeester was er een stel handboeien, net als voor de zorgverleners met het verzoek hiermee een verbinding te maken met de andere partijen die betrokken zijn bij de zorgverlening en te zorgen voor een 24 uurs acute spoedzorg. De directie van CZ vind de handboeien maandag op de mat liggen.

Later deze week besteedt het Voorne-Putten Journaal op deze website ook aandacht aan de protestmars.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant