Parade bevrijdingsfestival Brielle, foto: Jos Uijtdehaage
Parade bevrijdingsfestival Brielle, foto: Jos Uijtdehaage

Bernisse bevrijd: grootse optocht en taptoe

Actueel 608 keer gelezen

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een eind kwam. Dat mogen we niet vergeten. En dat zullen we niet vergeten want er komt een grote optocht door de kernen van de voormalige gemeente Bernisse.

Met een dagvullend programma, legervoertuigen uit de jaren 40 en muziek uit die tijd, wordt spectaculairder dan in 1945 stil gestaan bij de Duitse capitulatie. Herdenken doen we op 4 mei, feesten zou eigenlijk op 5 mei moeten gebeuren maar omdat dan niet iedereen vrij is, viert vooral Zuidland op 2 mei de bevrijding.

Rondrit
Met een groot aantal uiteenlopende legervoertuigen met militairen uit de Tweede Wereldoorlog, die gedurende het Bevrijdingsfestival vijf dagen in Brielle verblijven, wordt op zaterdag 2 mei door Nissewaard een rondrit gehouden. De grote militaire colonne wordt door de vijf woonkernen binnengehaald. Het startschot wordt om 9.45 uur op de Ring in Oudenhoorn gegeven door waarnemend burgemeester Salet. Hier is ook de politiekapel aanwezig met muziek uit de oorlogsjaren. Vanuit Oudenhoorn gaat de tocht via Geervliet naar Abbenbroek, waar de deelnemers de lunch gebruiken. In de tussentijd, zo rond 12.00 uur, kunnen de 50 tot 60 voertuigen door het publiek bekeken worden. Ook is er een tentoonstelling over oorlogsherinneringen te bekijken in het Dorpshuis van Abbenbroek.

Mock Battle
Rond 13.00 uur vertrekken de voertuigen richting de Markt in Heenvliet waar live muziek uit de oorlogstijd te horen zal zijn. Hier vindt rond 14:15 uur een spectaculaire Mock Battle plaats: in een setting van 1945 zal een Duits hoofdkwartier door de geallieerden worden veroverd!

Streetparade
Rond 15.15 uur gaat de stoet via Biert en Simonshaven naar Zuidland. Daar worden zij rond 16.00 uur bij molen De Arend opgewacht door de muziekkorpsen die 's avonds deelnemen aan de taptoe. Begeleid door de muziek wordt er een rondgang door het dorp gemaakt. In de Oranjekrant die huis-aan-huis in Zuidland is bezorgd, staat de route aangegeven. Het mooist versierde huis op de route maakt kans op een taart. Uiteindelijk komt de stoet op de Ring aan, waar iedereen de voertuigen tussen 17.00 en 18.00 uur kan bekijken. Dan gaan de deelnemers terug naar Brielle waar ze tot 5 mei te bezoeken zijn.

Vliegtuigen
Als het weer het toelaat, vliegen er ook een historische Spitfire en Avro Lancaster over.

Taptoe
Omp 19.00 uur gaat het terrein bij sporthal Drenkwaard open voor de bezoekers van de taptoe. Het is een uniek gebeuren met een muziekvereniging en zes bands. En die bands zijn niet de minste. Er zijn optredens van Muziekvereniging Excelsior uit Papendrecht, Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim, DVS uit Katwijk,de Rijnmondband uit Schiedam, maar ook van de Dutch Pipes & Drums uit Tilburg, Takostu uit Stiens en de Bicycle Showband Crescendo. Voorafgaand aan de optredens wordt er gesproken door de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Omdat de korpsen uit 50 tot 60 muzikanten bestaan, is het parkeerterrein in het centrum niet geschikt en wordt er uitgeweken naar de Drenkwaard. Hier komen 1800 zitplaatsen. De taptoe wordt geopend door luitenant-kolonel der Mariniers Rudolf Keijzer. De toegang is gratis, echter vol is vol.

Mariniers en muziek
De mariniers bestaan dit jaar 350 jaar en zijn tijdens het bevrijdingsfeest 's middags al op de Breestraat in Zuidland aanwezig met de Vloot- en Roadshow. Ze nemen een 10 meter hoge klimwand mee, een brugsimulator waarmee je een fregat kunt besturen en geven informatie over dit onderdeel van de strijdkrachten. Naast de mariniers is op de Breedstraat vanaf 14.00 uur ook te genieten van de Sgt. Wilson's Army Show. Glenn Miller, the Andrew Sisters, Doris Day, Frankie Lane en Vera Lynn zijn maar een paar artiesten die de revue passeren. Lekker genieten en wegdromen.

Meer informatie over Bernisse Bevrijd, maar ook over de herdenking op 4 mei is te vinden op de website van de Oranjevereniging in Zuidland, www.ovzuidland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant