Het gezin Lodder tijdens de 'flessen-uitdaging'
Het gezin Lodder tijdens de 'flessen-uitdaging'

Emma en Joep redden twee zeehonden!

Algemeen 239 keer gelezen

Spijkenisse - Ze zijn heel trots en blij, de 9-jarige Joep Lodder en zijn 11-jarige zus Emma. Na een bezoek met hun ouders aan ASeal, het zeehondenopvangcentrum in Stellendam, wisten ze dat een zeehond konden adopteren en dat wilden ze graag. Erg duur was dat wel. Het gezin Lodder bedacht een plan van aanpak en vandaag kunnen ze zeggen dat het plan meer dan geslaagd is.

De adoptie van een zeehond kost 500 euro. In ruil ervoor, geeft de adoptant het dier een naam, krijgt hij een foto, een certificaat en nog wat leuke dingen. 'Maar het mooiste vind ik dat ik erbij mag zijn als de zeehond weer gezond vrij gelaten wordt. Ik mag dan de kist openen waar de zeehond in zit,' vertelt Emma. De ouders van het tweetal vonden dat ze wel zelf moeite moesten doen om het bedrag bij elkaar te sparen. Ze besloten dat er een mail zou gaan naar de ouders van klasgenoten van de twee met het verzoek om mee te helpen. Dat helpen kon door statiegeldflessen te bewaren. Papa Lodder maakte een Facebookpagina aan.

LFB 
'We gingen met de LFB, de Lege Flessen Brigade langs de deuren in de wijk,' legt Joep uit. 'We vroegen om lege flessen, sommige mensen gaven geld.' Al snel ging de bal rollen. Familieleden, vrienden en kennissen deden mee. 'De mensen bij de supermarkt wisten al snel wie we waren', zegt Emma. Ze deden tegen betaling ook klusjes. 'Het ging best snel. Toen we ook nog geld kregen van mijn moeders' werk, hadden we meer dan 500 euro. We mochten van onze ouders doorsparen, zodat we een tweede zeehond konden adopteren.'

Fantastisch 
Na vier weken stond de teller op het fantastische bedrag van € 1049,55 en besloot het gezin dat het mooi geweest was. 'We hebben op Facebook gezet, dat we stoppen met de flessen en de klusjes,' aldus broer en zus. Binnenkort is er een pannenkoekenmiddag in huize Lodder. De leden van de LFB bedenken die middag namen voor de zeehonden en uiteindelijk kiezen Joep en Emma. Van het geld dat ze 'over houden' worden spullen gekocht die ASeal goed kan gebruiken voor de verzorging van de zeehonden. 

Missie geslaagd 
Op de vraag wat ze het leukste vonden aan deze periode hoeven ze niet lang na te denken. 'Een kennis gaf ons een lading flessen on naar de glasbak te brengen voor 20 cent per fles. Ze wist dat we in februari carnavalspakken hadden gedragen naar school. Toen gaf ze ons een uitdaging: als we alle vier in carnavalspak naar de glasbak gingen terwijl het geen carnaval was, dan werd het 1 euro per fles. Mama en wij vonden dat niet zo moeilijk, maar papa heeft er echt een hekel aan om zo voor gek te lopen. Maar hij was sportief en heeft het wel gedaan. Het was heel leuk.' Binnenkort gaat het gezin naar de opvang om 'hun zeehonden' vrij te laten. Missie geslaagd!

Karren vol flessen werden opgehaald.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant