Afbeelding
Foto: RTM

Driedaags Stoomfestival bij de RTM

vrijdag 26 mei 2017 21:00 tot zondag 28 mei 17:00

Stoommachines, een werkende stoomheikar en ééncilinders…. En uiteraard de prachtige RTM-stoomtrams. Het decor waarbinnen het driedaagse Stoomfestival 25 t/m 27 mei zich zal afspelen. Elke dag van de driedaagse kenmerkt zich door frequent rijdende stoom- en dieseltrams, het rijdend erfgoed van de voormalige Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, het "Trammetje van Zuid" of de Eilandentram.

In het nieuwe museumgebouw staat het enige overblijfsel van de RTM-veerboot ss"Grevelingen", een van de twee indrukwekkende stoommachines die het schip rijk was. Deze machine is onlangs gered van de sloop en staat nu, tijdens de broodnodige restauratie, tussen de wagens en locomotieven van de RTM.

Op vrijdagavond 26 mei rijdt om 2110 uur een speciale avondtram, deels met diesel-, deels met stoomtractie. Zaterdag 27 mei rijden er, naast een aantal stoomtrams, meer dieseltrams, die een levende herinnering zijn aan het mooie interlokale trambedrijf van na de Tweede Wereldoorlog. Wie herinnert zich de fraaie rood-crème tramstellen niet, die tussen Rotterdam-Rosestraat en Hellevoetsluis en Oostvoorne tot 1966 reden?

Op Tweede Pinksterdag is het de beurt aan het goederenvervoer bij de RTM. Klassieke vrachtauto's en tractoren bevolken dan het remiseterrein in Ouddorp. De trams worden aangevuld met goederenwagens uit de omvangrijke verzameling van het museum.

Het RTM-trammuseum ligt aan de Brouwersdam, de Punt-West en is te bereiken via de N57, afslag Grevelingenmeer. Parkeergelegenheid is ruim aanwezig. Dienstregelingen (per dag) en verdere info zijn te raadplegen en te downloaden op de RTM-website, www.rtm-ouddorp.nl. De RTM is ook dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 u. op 06-13473183.